tisdag 14 april 2009

Varför detta hat?

Ibland, när jag läser en riktigt bra bok som samtidigt är svår att ta in eftersom den skildrar så hemska saker, brukar jag lura mig själv med att tänka att det är ju en roman jag läser, den är inte på ”riktigt”. Tusen strålande solar är ett sådant exempel. Jag blir bitvis så upprörd att jag tröstar mig med att den nog är lite överdriven i alla fall för inte kan väl någon i dessa upplysta tider tillåta att förvandlas till slav av de styrande? Innerst inne vet jag dock att det är verkliga människor jag läser om, att allt som skildras i boken har hänt – och händer! – någon, några, ett helt folk. Tänker direkt på Tusen strålande solar när jag läser om Gul Pecha, 19 år, och Abdul Aziz, 21 år, som igår arkibuserades av talibanerna mitt på stadens torg när det försökte rymma för att gifta sig med varandra. Jag förstår det inte och jag förstår inte heller hur kvinnohatet kan vara så utbrett och accepterat. "Alla" har väl läst Tusen strålande solar redan men om inte – gör det!

Inga kommentarer: