onsdag 3 juni 2009

Ingen sommar utan Sommar!

Lika spännande som det är att få veta vem som vunnit Nobelpriset i litteratur, lika spännande är det när årets sommarpratare avslöjas!

Jag älskar att lyssna på Sommar, utan det radioprogrammet skulle sommaren inte vara på riktigt. När vi var små och åkte upp till Sverige på sommarlov, fanns det vissa saker som det bara inte gick att vara utan: nyponsoppa, hårdbrödsmacka med rökt hamburgerkött på, messmör, tunnbröd, plättar eller våfflor med lingongrädde, bada i älven, cykla på hårdpackade grusvägar, låta kalvarna suga på fingrarna, klia grisarna bakom öronen, glödstekt saltströmming, Svensktoppen, Sommar och Melodikrysset. De tre senare måsten var egentligen mamsens radiofavoriter och jag förstod inte ett ord av det som sades mellan låtarna. Det spelade dock ingen roll – ingen riktig sommar utan dessa program och deras signaturmelodier. Transistorradion följde alltid med ner till bryggan och gud nåde den som störde mamsen när Sommar ekade över sjön! Hon hade längtat ett helt år efter att få lyssna på svensk radio igen.

Nu är det min tur att längta efter att sommarpratarna ska komma igång. Några favoriter är Cecilia Frode (åh vad jag tycker hon är bra!), Ola Salo (nog finns där ett djup under ytan), Petra Mede (T gillar henne…), Bodil Malmsten (givet!), Nahid Persson Sarvestani (för hennes bakgrunds skull och för hennes filmer) och så Hasse Alfredsson förstås, för allt han är och gjort. Då har jag glömt att nämna Jörn Donner, Hanna Hellquist, Peter Englund, Sara Paborn, Helena von Zweigbergk… Vilka pratare jag är totalt ointresserad av tänker jag dock inte berätta, ni får gissa!
Lite fundersam blir jag dock när jag ser den långa och i huvudsak svenskklingande lista. Fler pratare med utländsk bakgrund hade varit intressant. Nästa år kanske?

2 kommentarer:

Boktokig Eva Boström sa...

Ja, sommar-programmet är verkligen ett måste för att det ska vara sommar!

Maria Björkman sa...

Jag längtar också! Sen visar det sig ofta att jag alltför sällan HINNER lyssna. Har du hört så dumt! Jag får se över mina prioriteringar i år, helt enkelt.