torsdag 18 juni 2009

Minns ni rökrutorna?

Många svenska kommuner tillåter inte rökpauser på arbetstid längre. Bra tycker en del, dåligt tycker andra. Jag har själv aldrig rökt. Att vara den ohippa som stod utanför rökrutan på högstadiet bekom mig inte. Men tänk att man överhuvudtaget hade rökrutor i skolan, att det var tillåtet för trettonåringar att helt öppet förstöra sina lungor och locka andra som ville in i rökringen att göra detsamma! Idag ter sig detta som ett mysterium; hur tänkte de vuxna egentligen?
Jag blir alltid lika förvånad när jag ser läkare och sköterskor som röker. De om några borde veta bättre. I en av kommentarerna i dagens papperstidning tycker just en undersköterska att det inte bara ska vara tillåtet att röka på arbetstid utan att arbetsgivaren även borde individanpassa schemat för att göra det lättare för rökare att ägna sig åt sin last. Intressant…
På min arbetsplats är vi 24 stycken. Endast tre röker. Det är bra för såväl dem som mig. De kommer att hålla sig friska längre och jag slipper gå med piskan i handen, vilket jag för övrigt är rätt så dålig på. En s.k. win-win situation.

6 kommentarer:

Sussi sa...

Förbjudet att röka utomhus, rökning är tillåtet i allmänna rökrutor, spännande tankegång. :)

Annika Estassy sa...

Ja, det är svårt att vara logisk när det gäller rökning.

Anonym sa...

helt otroligt att det inte har gått fortare med ett klokt beslut, att det ska vara tillåtet att på arbetstid ta en paus för att droga ner sig bara för att man tidigare i livet har skaffat sig ett beroende, prova att ställa det kravet vid en intervju - du förresten, 3-4 gånger per dag så ska jag ha en paus för att inta lite kokain, en liten last ja la till med vid 13 års ålder......

Nej, fram med ett TOTAL förbud tycker jag!

// J.

Maria Björkman sa...

Jag var en av dom där som stod INUTI rutan i högstadiet. Håller med om att företeelsen var egendomlig när man funderar närmare på den! Är glad att jag är rökfri sen 16 år tillbaka, rökning är ett skit.

Annika Estassy sa...

Rökfri och så motionerar du dessutom. Jag är bara rökfri jag... :-)

Annika Estassy sa...

J - alltid lika kategorisk... :-)