onsdag 24 juni 2009

Njut av det goda

Jag älskar forskning. Eller snarare, jag älskar forskningsresultaten. Förr eller senare publiceras rön som bekräftar att mitt sätt att leva, äta, dricka, tänka, resonera kommer att ge mig ett långt och lyckligt liv. Om mina levnadsvanor någon gång ifrågasätts kan jag bara lugnt avvakta – snart kommer forskarna med nya rön och vips lever jag helt rätt igen. Underbart!
Just nu är det inne med medelhavskost. Eftersom jag är uppfödd på sådan mat och även nu fortsätter att äta det kommer jag säkerligen att leva 100 år allra minst. Det är dessutom nyttigt med vin i måttliga mängder så där utökade jag min livslängd med ytterligare 10 år. Faktum är att just vin verkar vara det nyttigaste med medelhavsdieten. På andra plats kommer ett begränsat intag av kött – människorna runt La Méditerranée äter mindre mängder kött än vi – för att istället öka dosen grönsaker, frukt, nötter, olivolja och baljväxter. Och så kanske det bästa av allt – det är helt okej att njuta av den underbart goda baguetten bara man lika ofta äter grövre bröd; det goda tar ut det onda så att säga. Att låta det goda ta udden ur det onda är överhuvudtaget ingen dum livsfilosofi. Jag gör den till min.

3 kommentarer:

Unknown sa...

Alkohol är inte och kommer aldrig vara nyttigt... Möjligtvis att det kan vara nyttigt i ytterst små mängder (men det vet ju alla att sådant inte händer...)

Anonym sa...

håller med till 100%. Medelhavskost och vin är livets medicin :-)

Jag föreslår hummer med Moet Chandon :)

Johan

Annika Estassy sa...

Ibland kan jag undra över hur det kommer sig att medellivslängden i västvärlden bara ökar trots att vi bara blir fetare, dricker mer, samt får i oss tillsatser, miljögifter och skräpmat. Hur länge skulle vi leva annars?