söndag 26 juli 2009

Att döda en härmfågel

Äntligen har jag fått fart på läsandet igen! "Dödssynden" av Harper Lee är utläst, lite av en Tom Sayer/Huckleberry Finn för vuxna där rasismen i den amerikanska södern under 30-talet, lyfts fram. Romanen var Harper Lees debut och den belönades med Pulitzerpriset 1962. Lite orolig var jag innan jag började läsa den, trots att det är jag själv som valt ut den till bokgängets klassikerlista. Skulle jag orka med den eller skulle de orättvisor den skildrar göra mig för upprörd? Lee balanserar dock skickligt mellan att underhålla och kritisera. En mycket bra bok och snudd av skandal att den inte längre finns att köpa på svenska någonstans. Den skulle lämpa sig mycket väl som en bok att diskutera i skolan. Den engelska titeln "To Kill a Mockinbird" är bra mycket roligare än den svenska och dessutom både symbolisk och dubbeltydig.

Inga kommentarer: