onsdag 1 juli 2009

Värmeslag

Just nu har vi +30 ºC på jobbet. Det är ganska varmt och vi är inte riktigt vana vid det. Men värmen är demokratisk – alla svettas vi floder och allas ansikten är blanka som flottiga stekpannor. Smink rinner bort, fötter svullnar upp och det enda vi vill äta är glass i stora lass. Eftersom jag känner ett visst ansvar för mina medarbetares väl och ve gick jag in på Arbetsmiljöverkets hemsida för att se om där stod något om hur varmt det får bli på ett kontor. Det gjorde det:
"Upp till ca +30 ºC är påfrestningen på kroppen ingen eller måttlig. Vid sådan temperatur under en kortvarig värmebölja (ca 1 vecka) krävs normalt inga permanenta åtgärder. Obehaget av värmen kan lindras genom tillfälliga åtgärder som tex stängning av onödiga värmekällor (datorer, belysning), eller anskaffande av bordsfläktar eller inhyrda kylaggregat. När det är varmt är det viktigt att förebygga vätskebrist genom att dricka mycket vatten."
Vi bestämde oss för att lyda Arbetsmiljöverkets rekommendationer och började med att dricka en hel del vatten. Sedan stängde vi av våra värsta värmealstrare, datorerna, drog ner alla persienner samt släkte lyset. Efter det kunde vi inte jobba mer så vi gick hem.
Det känns fantastiskt att leva i ett land där det finns ett Arbetsmiljöverk vars enda uppgift är att se till att jag mår så bra som möjligt på jobbet!

Inga kommentarer: