tisdag 18 augusti 2009

Pseudonymdebatt jag inte förstår

Jag läser väldigt sällan deckare/kriminalromaner eftersom jag tycker de är tråkiga, stereotypa och snarlika – med några få undantag. Jag har t.ex. fortfarande inte kommit mig för att läsa Män som hatar kvinnor. Trots denna dissning känner jag viss nyfikenhet när det gäller Hypnotisören skriven av Lars Kepler eller snarare av författarparet Ahndoril. Jag hade givetvis ingen aning om att denna bok existerade, ointresserad av genren som jag är. Men efter den pseudomymdebatt som varit och fortfarande är och som jag ärligt talat inte förstår, känner jag att det kanske vore lite kul att ta en titt på boken i fråga. Vad är det som är så provocerande med den – att "seriösa" författare ger ut en deckare eller att de gjorde det under pseudonym eller både och? För mig som vanlig läsare är det hela rätt så ointressant. Är en bok omtyckt går ryktet, oavsett vem som skrivit den. Däremot känner jag mycket väl igen den eviga diskussionen inom kulturkretsar om kommers vs kvalitet. Skulle konsumtionen av kvalitetskultur öka om den fick större och bättre exponering? Har affärsdrivande företag som inte uppbär skattemedel ett kulturansvar? Vad händer om man låter marknadskrafterna styra kulturen, dvs ger folket vad folket vill ha, eller kanske vad folket tror att det vill ha? Innebär demokrati att en stor minoritet ska bli utan det som en lite större majoritet ratar? Och slutligen – vad är god kultur?
Knäck den nöten den som kan!

4 kommentarer:

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Kan väl hålla med Guillou om den en aning tröttsamma lanseringen som nog förlaget grubblat fram.
Men pseudonym kan vara bra. Vi valde Emma Vall och att vara hemliga för att vi ville ha som ett eget rum att vara i och skriva i tillsammans. Det fungerade. Sen var vi säkra på att vi skulle bli bedömda på annat sätt om recensenterna visste att vi var tre kvinnor. Nu var det ingen som anade att Emma var=tre.

Annika Estassy sa...

Emma Vall måste jag läsa!
Jag förstår mycket väl att man som författare ibland vill använda sig av en pseudonym, just för att som du skriver slippa bli bedömd på förhand och utifrån tidigare verk. Vad jag inte förstår är varför vissa tycker att pseudomnymer är av ondo? Är det för att man menar att det bara blir till ett marknadsföringsknep?
Har du läst Hypnotisören förresten?

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Har ingen riktig lust, det jag läst om den verkar så kyligt på något sätt, inte riktigt min cup of tea tror jag... kalkylerad kyla har jag svårt för

Annika Estassy sa...

Hum, låter inte så lockande...