söndag 16 augusti 2009

Vårtbitarnas sång

K och R:s torp, där vi var på middag igår, har en härlig glasveranda som jag är grymt avundsjuk på. Glasverandor och svensk sommar hör liksom ihop.
En enormt stor vårtbitare höll oss sällskap men när den tog ett skutt upp på matbordet åkte den ut. Samtalet kom då osökt in på detta med syrsor och syrsornas sång som jag ju först inte trodde hördes i Sverige men sedan fick läsa att det gjorde den visst. Enligt K kan vårtbitare spela och det är dem man hör! Jag blev återigen tvungen att googla och hittade följande på Wikipedia: Under sommaren och tidiga hösten talar man ofta om att "syrsorna spelar", men så är det inte. Vad vi vanligen hör är gräshoppor och vårtbitare. Den ena svenska arten av syrsor, hussyrsan, håller till inomhus och på soptippar. Den andra arten, mullvadssyrsan, finns bara i södra Sverige.
Sanningshalten på Wikipedia kan det ju vara litet si och så med, men det känns som om jag är tillbaka på ruta ett: inga syrsornas sång alltså utan vårtbitarnas sång. Det låter liksom inte riktigt lika romantiskt.

Inga kommentarer: