tisdag 10 november 2009

Är dagen grå? Tänk positivt!

Hade jag varit hemma ikväll istället för att gå på bio med I och M, hade jag med all säkerhet suttit i tv-soffan för att se Sommarpratarna. Kvällens gäster har samtliga varit med i årets omgång av Sommar och nu ska de samtala om konstnärskap, prestationer, mänskliga driv­krafter, barnuppfostran, dagens kvinno­syn och skamkänslor. Jag slickar mig om munnen direkt – detta låter som ett tv-program för mig! Jag får väl se reprisen istället och satsa på de återstående tre avsnitten.


Jag hoppas att en av kvällens gäster, kirurgen och föreläsaren Nils Simonson, ska utveckla sina intressanta teorier om varför Sverige har högre sjukskrivningstal för diffusa krämpor än andra länder. Simonson kallar det för existentiell olust.

- I Sverige är det inne att vara negativ och klaga. Samtidigt vet man i dag att hjärnan är plastisk och formas av sina egna tankar. Vilket innebär att om man ältar negativa tankar så tenderar de att bli sanna. Men det beror inte på världen utanför utan på oss själva. Man kan säga att livet går tankens väg.

Psykoterapeuten Anna Kåver (som inte är med i Sommarpratarna) är lite inne på samma linje och skriver i sin bok ”Himmel, helvete och allt däremellan”:

Vår hjärna söker bristtillstånd, den är inte anpassad för att vara i ett tillstånd av ”lycka”. Hjärnan är utvecklad för att söka efter ”mer av något” och uppmärksammar oss på faror och hot, hur tryggt och bekvämt vi än har det. Tankar och känslor om att vara oroad för något och känna sig missnöjd har ”förkörsrätt” i vår hjärna och leder till att vi kan ha återkommande och påträngande tankar om våra ”brister”.
Kropp och själ hänger ihop, som alltid, och tankens kraft ska inte underskattas. Bra att komma ihåg en dag som denna då det gnälls lite här och där och solen verkar ha emigrerat till varmare trakter.

3 kommentarer:

Pernilla sa...

Du skriver så klokt!

Visst hänger kropp och själ ihop, vilket jag själv har fått erfara.

Nyss hemkommen från yogan tar jag en eftermiddagspromenad i Bloggland. Ute är det blygrått, men inuti lite lätt rosenskimrande. Kroppen har fått röra på sig, blod- och tankeflöde trivs!

Missade "Sommarpratarna", hoppas på att hitta programmet på nätet.

Önskar dig en skön onsdag!

Jenny L sa...

Intressant det där Kåver säger om att orostankar och missnöjdhet har "förkörsrätt" i hjärnan. Det känns lite lättare när man vet det, att man inte är ovanlig med sitt kritiska sökande efter brister. Men det är typiskt att just de negativa tankarna kör i "grädd-filen" ;)

Annika Estassy sa...

Ja Jenny, det känns lite bättre när kan skylla på evolutionen, eller hur? :)
Pernilla - bra att du tar hand om dig. Hoppas att solen snart skiner över oss alla igen.
Sommarpratarna var ok, det jag såg i varje fall, även om jag tyckte att de flesta av gästerna var mer intresserade av sig själva än av varandra...