söndag 22 november 2009

Kramas mer och håll dig frisk!

Jag har fått en ny favorit och det är oxytocinet, ett underbart ämne som bara vill oss väl, ett måbra-hormon som finns inom oss alla.
Det är ett vänligt och socialt hormon som förutom att stimulera kvinnliga kroppsfunktioner som livmodersammandragningar och amning även får oss att knyta an till andra människor.

Läs bara, kan man annat än älska oxytocinet:
”Förutom att det samordnar lugn och ro-systemet, stärker immunförsvaret och får vår smärttröskel att stiga, så verkar det kunna stimulera vänskaplig social interaktion. Det gör att puls och blodtryck sjunker, samtidigt som näringsupplagring, tillväxt och läkande processer stimuleras – både hos kvinnor och män.”
Det är läkaren och fysiologiprofessorn Kerstin Uvnäs Moberg som i DN:s söndagsintervju berättar om oxytocinet och jag blir alldeles fascinerad.
“Kroppskontakt och värme, olika typer av snäll beröring, som massage, kramar och sannolikt också positiva upplevelser ökar oxytocinfrisättningen. Också när vi äter utsöndras oxytocin.”
Så, gott folk, njut, ta på varandra och må bättre!

2 kommentarer:

Sofie B-C sa...

Tack för detta värdefull tips! Det ska jag tänka på. Jag ser till min förskräckelse att jag missat massor av intressanta inlägg och händelser. Tiden är min fiende, den räcker aldrig till.
Du har t ex redan hunnit vara i Barcelona! Jag skulle ju fira min 50 års dag där -men vår dotter blev lite hemsjuk och kommer hem nu till jul istället för till våren. Vi sparar pengarna till skidresa till Norrland istället!

Annika Estassy sa...

Nej då, Barcelona har vi inte hunnit med ännu - det var ev. tänkt till Nyår men blir nog inte av.
En skidresa till Norrland låter riktigt exotiskt! :)
Tiden räcker aldrig till lika bra att man är inställd på det och struntar i det elaka stresshormonet...