tisdag 3 november 2009

Minnet är inte bara kort utan dåligt...

Tänk så lätt och fort vi glömmer… För ett år sedan rådde fullständig panik på världens finansmarknader. Nu ökar lyxkonsumtionen igen, de amerikanske bankcheferna lyfter än en gång vansinniga bonusar och tidningarna är fulla med diverse ekonomiska tips. Ut med recept på barkbröd, in med listor över de bästa fonderna, tips på hur dina bolån ska göra dig till en vinnare, börsen rusar igen!
I dagens DN finns en insändare från Evy Karlsson. Jag tycker att hon sammanfattar så väl mina egna åsikter:

Alla kommer väl ihåg vad som händer för cirka ett år sedan. Bankerna och hela det finansiella systemet höll på att kraschlanda och regeringar över hela världen vred sina händer för att krama fram tillräckligt med miljarder från våra gemensamma tillgångar. Och visst fanns de, på bekostnad av välfärdspolitiken och satsningar på miljövänliga alternativ med mera. Bankmän sågs göra avbön, ställas inför rätta, kritisera för vidlyftig utlåning, hudflängas på grund av gigantiska bonusförmåner och värdelösa placeringsråd. Likaså den brokiga skaran ekonomijournalister som fick veta att de inte död, att de sprang åt samma håll och att deras råd orsakat stora förluster för ”vanligt folk”.

Det var lugnt ett tag men nu har de krupit fram från sina skamvrår igen. Gladeligt kommenterande om de mest lönande fonderna, billigaste avgifterna, bästa sparformerna för ”dig som tar ansvar för din ekonomi, nu och i framtiden”. Och åter har vi som inte ”valt” inom PPM-systemet fått en känga för att vi inte tar ställning för ett lönande alternativ i fonddjungeln (nu ska tydligen regeringen ändra systemet så att det blir färre alternativ).

Men det är ju som tidigare: alla som spelar på börsen kan inte vinna, hur gärna alla ekonomer och journalister än vill få oss att tro det. Snarare är det väl så att alla vi småsparare hamnar längst ner i aktiebörsens näringskedja och levererar ”riskvillig kapital” för andra att leka med.

Och bonusar finns det visst alltid pengar till. Hur har ni mage att höja rösten igen, förrädare?

Inga kommentarer: