tisdag 29 december 2009

Ännu en Jane Austen och kvällen är räddad.

Ikväll blir det Förnuft och känsla i en reklamfri tv-kanal nära mig. Länge leve SVT och länge leve BBC!
Jane Austens roman har filmatiserats – igen, och jag kommer att titta – igen. Jag har läst alla hennes böcker och tror nog att jag också sett alla de olika filmatiseringarna, inklusive den indiska Bride and Prejudice, Bollywoodversionen av Pride and Prejudice (som mamsen för övrigt tyckte var en förskräcklig soppa medan jag sett den två gånger). Regisserade gjorde Gurinder Chadha som även låg bakom den utmärkta Bend It Like Beckham där en 17-årig Keira Knightley samt sötnosen Jonathan Rhys Meyers fick sina genombrott.

Vilken lång tankekedja detta blev! Jag har givetvis såväl läst som sett The Jane Austen Book Club. Filmen var dock inget vidare.
Vad är det som gör att jag aldrig tröttnar på Jane Austen, att jag läser om hennes böcker då och då trots att jag vid det laget kan samtligas handling utantill?
Jag vet inte men jag vet att jag inte är den enda som älskar hennes berättelser.

Inga kommentarer: