torsdag 3 december 2009

Ingen uppladdning i soffan mer

Jag brukar tycka att jag är en förståndig kvinna som inte tar risker i onödan. Ändå upptäcker jag en vana som jag genast ska sluta med – att ladda den lilla röda när den är i soffan. Jag har inte tänkt på att datorer kan bli överhettade när de står på laddning, så överhettade att en soffa eller säng kan börja brinna. Så, hur förtjust jag än är i min lilla röda, ska jag sluta skämma bort den med mjuka, brandfarliga, underlag. Från och med nu är det hårda bord som gäller. Soffor och sängar är ändå inte gjorda för uppladdning utan för nedladdning. Nej, vänta, det där lät lite fel...

8 kommentarer:

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Men vilken bra varning, även jag har syndat med uppladdningen!

Evas blogg sa...

Oj, jag som har min bärbara i sängen! Ska genast sluta med det!

Annika Estassy sa...

Inte glömma den i sängen med sladden i i varje fall. Utan sladd är det nog ingen fara.

Anonym sa...

Ett datorbatteri i en soffa tros ha varit orsaken till villabranden i Staffanstorp i Skåne i september då en mamma och fyra barn dog.

Den brandutredning som Statens kriminaltekniska laboratorium har gjort pekar på att branden har startat i en dator som i sin tur har antänt en soffa. Anledningen till att batteriet tog eld var att överladdningsskyddet i datorn inte fungerade, detta beror troligtvis på att man använt datorn till att spela musik på och vissa skivbolag lägger avsiktligt in sk. kopieringsskydd på sina musik CD, dessa skadar datorns system så att överladdningsskyddet slås ut. Det är troligen därfor den stora branden i Rinkeby startade också (i våras). Genom att inte köpa eller anvanda CD skivor utan den loggotypen ”Compact Disc” undviker man att få sin dator förvandlad till en brandbomb (kan man anklaga skivbolagen för terrorism??).

Annika Estassy sa...

Anonym: intressant! Fördelen (?) med minidatorer är att de inte har plats för någon cd/dvd enhet så man kan ju hoppas att de är lite säkrare än vanliga bärbara.

Anna sa...

Mjuka underlag kan täppa till fläkten. Ställ datorn på en vanlig köksbricka så behöver ni inte ändra ert beteende, men är säkra ändå.

Stefan sa...

Men viktigast av allt: se till att ha en fungerande brandvarnare! Då överlever ni även en brand som startar av någon annan anledning.

Annika Estassy sa...

Vesir - det var ju ett bra tips, tack! Stefan - du har så rätt så, brandvanaren ska man inte hoppa över.