onsdag 23 december 2009

Jakten på de försvunna mandelmusslorna

Mandelmusslor. Jag känner en plötslig och oemotståndlig längtan efter mandelmusslor fyllda med hjortronsylt och vispgrädde. Så jag beger mig ut och börjar leta på Ica, Konsum och Hemköp. Två timmar senare kommer jag hem – tomhänt. Var sjutton får alla sina mandelmusslor ifrån? Det är inte det att de är slut, utan att ingen säljer mandelmusslor. Jag ringer “mitt” bageri och frågar: “Vi har bara fyra kvar” får jag till svar. Jag ringer andra bagerier och konditorier men de bakar inga mandelmusslor. Jag googlar men inte heller där får jag napp.

Då så, jag förstår vinken, jag måste baka egna mandelmusslor. Den första och enda gången jag försökte mig på det var för 15 år sedan och det slutade med att jag bjöd på mandelsmulor istället för musslor; totalt fiasko alltså.  Men, men, skam den som ger sig. Alla ingredienserna finns hemma så jag sätter igång. Dock har jag ingen kvarn som jag river mandeln istället. Lite tuggmotstånd gör väl inget. Vanligt vitt vetemjöl har vi inte heller, bara fullkorn. Men det står på paketet att det ska passa till kakor så jag tar det. Dessutom är det nyttigt med fullkorn.

Den bruna och fiberrika degen ska stå i kylen över natten. Fast jag undrar – ska mandelmusslor vara bruna och fiberrika? Och vad ska jag baka dem i? Några mandelmusselformar fanns inte att uppbringa någonstans. “Det brukar finns massor på auktion!” säger mamsen hjälpsamt. Jätte bra, tack, men…

Summa summarum – jag har en brun och fiberrik deg i kylen som jag i morgon ska baka ut i några  aluminiumformar som jag inte riktigt vet vad de är tänkta att användas till. Hur ska mina mandelmusslor bli, hur kommer de att smaka och kommer någon enda barmhärtig själ att vilja äta dem? Fortsättning följer…

5 kommentarer:

Evas blogg sa...

Jag ser fram emot fortsättningen :)

Unknown sa...

Trevligt!
Har jag inte ätit på länge. Mormor gjorde det en gång. Men det oxå det.

Roligt, jag följer fortsättningen, på både metod och smak! (du får lära dina barn, så att de kan föra receptet vidare!)

Själv bakade jag hästskorna idag. :-)

Annika Estassy sa...

Risken är väl att mina barn blir avskräckta för all framtid...
Linus - du verkar ju vara en mästare i köket! :)

Gunhildsblog sa...

Haha, ser verkligen fram emot utvärderingen!
Känner igen mig - hur svårt kan det vara? Och så sparkar man igång något utan komplett förberedelse .. Lycka till med utbaket!! Annars är det väl änglamat det heter när man har kaksmulor, sylt och grädde..?

Annika Estassy sa...

Tack Gunhild, nu när jag fått ett så fint namn på mitt ev. nya misslyckande känns det genast bättre! Men vad är det för mening med att bo i Sveriges huvudstad där "allt" ska finnas om det inte går att få tåg i goda, färdiga mandelmusslor?