söndag 10 januari 2010

Avatar 3D – godkänd underhållning

James Cameron har inte gjort så mycket väsen av sig efter Titanic utan har ägnat de senaste tolv åren åt att i huvudsak jobba med TV-produktioner. Med Avatar är han tillbaka i rampljuset och det med besked. 3,5 miljarder lär denna sci-fi variant av cowboys-och-indianer historia ha kostat att producera, vilket gör den till världshistoriens dyraste film.
I dag var det vår tur att se den och då 3D varianten, naturligtvis. Det är ju det som är hela grejen med filmen. Inte ser man den för manusets skull, fullspäckad som den är av de allra vanligaste Hollywoodklichéerna. Men, oavsett klyschorna och naturfolksromantiken bjöd Avatar 3D på godkänd underhållning. Eller för att citera T: "En 4:a för 3D effekternas skull och en 2:a för storyn".

En Avatar innebär inom den indiska mytologin en gud som stiger ned till jorden och antar kroppslig form. För Hare Krishnarörelsen betyder det att Krishna kommer ner till den materiella världen. James Camerons Avatar är givetvis en vit man – vem annars skulle duga till att rädda världen från giriga och krigiska erövrare, även om världen denna gång heter Pandora och ligger i ett helt annat solsystem än vårt?

2 kommentarer:

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Ja tänk om man ändå sluppit en hel del av de tämligen schablonmässiga krigsscenerna som kändes déja vu och i stället fått veta /se mer av Pandora

Annika Estassy sa...

Det kommer i Avatar 2. För en Avatar 2 lär det bli, lika säkert som Amen i kyrkan!