onsdag 20 januari 2010

Eliza, Higgins och vi

På fredag har komedin Pygmalion med Alexandra Rapaport och Johan Ulveson premiär på Dramatens stora scen. T är lite svag för Alexandra, jag är lite svag för Ulveson och båda är mycket svaga för resonemang kring språkets betydelse. Det borde vara en perfekt pjäs för oss. Jag hoppas det för jag har precis bokat biljetter till den i mars.

"Det finns mer eller mindre godkända sätt att prata på. Hur låter ett förändrat språk? Blir man svagare eller starkare för att man bytt bort sin härkomst? Vad vinner man och vad förlorar man?" undrar Margareta Garpe som regisserat.

Handlingen utspelar sig i London, och kostyminspirationen kommer delvis från den bespottade brittiska chavkulturen. Jag googlar fram chav eftersom jag inte vet vad det betyder:

Chav är ett brittiskt slangord som först belagts år 1998 med sitt ursprung i södra England. Oxford English Dictionary definierar chav som en ung person som utmärker sig genom ohyfsat och vårdslöst beteende och (ofta sportiga) märkeskläder; ordet har bibetydelsen att denna person har låg social status. Den subkulturella stereotypen är fixerad på saker såsom flashiga "bling"-smycken och äkta eller kopierade designerkläder med det rutiga Burberrymönstret "nova" och märken såsom Adidas och Nike.
Ur Wikipedia.

Nu vet jag det!

3 kommentarer:

Granne med potatisodlaren sa...

Nu vet vi också. Det låter som om det händer något nytt med Pygmalion.

Marie sa...

Så viktigt språk är, och har väl tänkt mycket mer på det efter att jag flyttade till Norge. Nu är mitt språk förvirrande, för jag blandar ihop. Ibland vet jag inte om det är norska eller svenska..men jag brukar se det som positivt: Jag har fått fler ord att använda, och det är ju kul för en pratsam person som mig.

Hoppas du och din man får en härlig upplevelse på Dramaten i mars.

Kram

Annika Estassy sa...

Ja Eva, Pygmalion är flyttad till nutid och förorten. Jag hoppas det funkar!
Ack Marie, tänk så viktigt språket är och hur vi bedöms efter hur vi uttrycker oss. Att ha två språk är en rikedom även om det blir lite krångligt ibland. :)