onsdag 13 januari 2010

När världen krymper

Haiti drabbades av en kraftig jordbävning igår kväll. Hade det hänt för några veckor sedan hade katastrofen, för mig, varit en av många som media rapporterar om. Förskräckliga bilder på förtvivlade människor. Hade det hänt för några veckor sedan hade jag säkerligen inte riktigt orkat med att ta in ytterligare en katastrof. Så är det inte nu och skillnaden heter Carina.
Carina bor inte i Haiti men väl i Dominikanska Republiken och länderna delar samma ö. Jordbävningen kändes ända bort till Carina och vibrationerna var så pass starka att de räckte för att skrämma henne ordentligt. Och plötsligt är inte den delen av världen som Haiti ligger i så långt borta längre, plötsligt går det inte att avskärma sig från det som händer där.
Hade inte Carina och jag blivit nätbekanta hade jag kanske inte brytt mig lika mycket om jordbävningen. För det är ju så det är – när det anonyma byts ut till det personliga, då bryr man sig. Nätet erbjuder anonymitet för dem som vill men det erbjuder också möjlighet att bredda våra vyer. Nätet får världen att krympa och jag tycker att det är bra.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack!
Världen krymper, det är nog så.