måndag 8 mars 2010

Ergonomi

Det har sina fördelar att sitta hemma och skriva men det har även sina nackdelar. Arbetshörnan är verkligen inte anpassad för att användas längre tid än någon timme i taget. Jag har nu suttit där fem timmar på raken och måste avsluta trots att jag inte är klar med det jag skulle göra; träsmaken sätter stopp, den ihärdiga värken i högra axeln likaså. Det ska bli skönt att i morgon få sitta vid en ergonomisk utformad arbetsplats. För några år sedan fick jag aldrig ont någonstans oavsett arbetsställning och fnös åt alla som krävde ditten och datten vad gällde skrivbord och stol. Det gör jag inte längre. Fast hur gör alla frilansare? Sitter de lite hur som helst eller har de tänkt på ergonomin?

11 kommentarer:

Rose-Mari sa...

Är frilansarna över 35 har de nog tänkt på ergonomin. Det går någon sorts magisk gräns vid en viss ålder där det som man tidigare tyckte var trams övergår till att bli viktigt.

Anonym sa...

Jag har en jättestor och underbar fåtölj framför mitt skrivbord med datorn där jag editerar bilder - oftast sitter jag i skräddarställning.
Säkert inte bra alls.

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Mitt skrivbord på redaktionen och stolen var superergonomiska. Ändå hade jag alltid ont. Nu sitter jag på en konstig stol, ibland vid köksbordet, ibland i soffan men jag har mycket mindre ont. Kanske en fråga om trivsel, jag spänner mig inte så mycket.

Annika Estassy sa...

Rätt Rose-Mari och den magiska gränsen har tydligen jag passerat!
Eva - att du har flera olika sittplatser så där måste ju vara det ultimata, då växlar du ställning hela tiden.
Och Carina - men en fåtölj slipper du i varje fall träsmaken! :)

Granne med potatisodlaren sa...

Trivseln är viktigast tror jag också. Men en bra stol för knepiga ryggar kan hjälpa ibland när man spänner sig inför ett uppdrag.
Jag har märkt att jag jobbar bättre med ett riktigt tangentbord. Den pyttelilla datorn är verkligen bara för resor.

Annika Estassy sa...

Håller med dig Eva, och den lilla röda kan inte ersätta en större dator.

Maria Björkman sa...

Så är det. Jag har den senaste tiden funderat över onda handleder, ont i höger överarm, etc. Tills att jag härom dagen insåg att jag har övergivit den kontorsarbetsplats jag riggat hemma till förmån för laptopen på köksbordet - i kombination med att jag har jobbat rätt mycket hemifrån senaste tiden.

Hur korkad får man bli?

Evas blogg sa...

Jag som alltid jobbar hemma har en bra stol och ett bra datorbord. När jag målar sitter jag vid köksbordet och det funkar bra det också.

Jane Morén sa...

Jag har ett höj- och sänkbart skrivbord för att kunna arbeta stående eller sittande, en ergonomisk knästol, ett vanligt tangentbord och handledsstöd i mjukstoppad silikon. Dessutom gör jag pausgymnastik lite då och då. Allt detta behövs då jag jobbar under hög tidspress.

Annika Estassy sa...

Jane, du låter som ett föredöme! Jag säger som Maria - hur korkad får man bli? Här går jag omkring och tror att jag ska lyckas trotsa alla naturlagar men det är det väl ingen som lyckas med, i längden...

Annika Estassy sa...

Jane, du låter som ett föredöme! Jag säger som Maria - hur korkad får man bli? Här går jag omkring och tror att jag ska lyckas trotsa alla naturlagar men det är det väl ingen som lyckas med, i längden...