"Just här ligger också vuxenvärldens stora nederlag. Den har fortfarande inte förstått på djupet att internet har vuxit, förändrats och bytt skepnad, och idag kan ses som ett ständigt närvarande filter som inte längre går att skilja från det som i sådana här sammanhang ibland kallas för verkligheten." Anders Mildner
Citatet är hämtat från SvD och syftar på Bjästafallet. Mildner har så fruktansvärt rätt. Redan i december 2008 skrev jag i bloggen om hur fel det kan bli när vuxna inte förstår vad deras tonåringar gör på nätet. När vi påpekade detta för några föräldrar fick vi höra att deras barn fick skriva precis vad de ville på nätet, det hade vi ingen rätt att ha någon åsikt om.
Vuxna som resonerar på det viset har inte bara inte förstått, de har även svikit sina egna – och andras – barn. Hur många Bjästafall ska det behövas innan de börjar inse vidden av det som sker?
5 kommentarer:
Jag håller verkligen med dig. Hur kan en rektor år 2010 säga att "alla är inte inne på den arenan"? "Vi måste utbilda folk" - det behövs väl ingen utbildning för att kolla vad som skrivs där.
Prästen uttalade sig obehagligt, men han lever väl i en skyddad värld. Det är oerhört viktigt att föräldrar tar ansvar och vet vad tonåringarna sysslar med på nätet. Det gjorde ju tydligen Amandas mamma! Min 11-åriga Elsa har blogg och det är mest jag och Moster som kollar hennes inlägg. Jag pratar med henne om internets risker och regler. Redan i början på 90-taletdå jag var lärare pågymnasiet hade vi lärare som vägrade använda datorn eller att gå kurser. De ville inte heller, men de blev också akterseglade och ångrade det sedan. Oj vad svamligt! Nu blev jag trött!
God Natt
Du har så rätt. Föräldrar måste vara mycket mer uppmärksamma på vad som skrivs på nätet, framför allt föra en dialog med barnen om vad som händer.
Annika du är klok du. Jag började följa både Facebook och vissa bloggar på nätet för att känna att jag har lite, jag säger lite, koll på läget. När vi diskuterade vad som skrevs, sa min yngsta dotter, då 16 år: Du och pappa är föräldrar inte kompisar. Med det lät vi oss nöja och fortsatte.
Men hennes kompisars föräldrar tyckte att de var så stora!!! att det var att spionera på dem.
Nu har hon i en mer mogen ålder sagt att vi är föräldrar som bryr oss och att det kan vara jobbigt ibland men för det mesta tryggt.
Inte vet jag om det gjorde skillnad. Men vi försökte lite grann i alla fall.
Håller med. Jag tycker att det är både föräldrars och andra vuxnas skyldighet att hålla koll på vad som händer på nätet. Vi hänger kanske inte med riktigt i allt, men att vi finns med där är inte konstigare än att vi hämtar hem ungar på kvällarna för att dom inte ska vara ensamma ute.
Men precis Rose-Marie - det är faktiskt inte konstigare än så.
Kajastina - inte alls svamligt utan väldigt intressant!
Eva - ni gjorde helt rätt, barn vill faktiskt att föräldrar ska bry sig. Bättre att fråga en gång för mycket än en för lite.
Själv är jag glad att mina egna barn redan var stora när de sociala medierna började slå genom på allvar. Dottern har t.o.m. skrivit en uppsats om nätmobning.
Skicka en kommentar