lördag 13 mars 2010

Vintips

Jag var förbi Systembolaget i Gamla stan igår. Där finns ingen självbetjäning, där gäller det att veta vad man vill ha, inte gruva sig så att kön växer. Jag såg en flaska Petit Chablis i hyllan och pekade snabbt på den utan att ha en aning om vad det var jag köpte. Nu är flaskan öppnad och jag har tagit ett smakprov. Gott! Så här skriver Tasteline om den:

Petis Chablis Domaine Sainte Claire
Ett fyndstämplat, härligt vin i ursprungstypisk stil. Mycket fräscht med för dagen hög syra och ren, koncentrerad frukt. Doft och smak domineras av mineral, citrus och äpplen. Relativt lång eftersmak. Ett utsökt skaldjursvin men passar även till fisk och milda kycklingrätter. Producenten Jean-Marc Brocard är ung och målinriktad. Han skapade sin egendom under 1970- och 1980-talet. Han gör rena, fräscha viner i en äkta Chablis-stil och sätter jordmånen i fokus. Inga ekfat används i produktionen vilket gör att frukten är mycket tydlig. Därtill har vissa delar av egendomen under senare år blivit biodynamisk.

En ny favorit som dessutom är PK.

3 kommentarer:

Jenny L sa...

Tack för PK-vintips! Jag brukade handla på Systemet i Gamla stan när jag jobbade i närheten. Det var nästan alltid spöklikt tomt där inne. Var det så nu också eller?

Annika Estassy sa...

Precis så var det! En fredagseftermiddag och nästan inte en kotte där!

Anonym sa...

Å, det är den tillverkaren jag köper mitt "dyra" Chablis ifrån, men i lördags hittade jag en ny variant, lite billigare och nästan lika god :)

// johan