söndag 20 juni 2010

Löftesrik

 DSCN5593
Rådjuren vill inte ha dem, inte hararna och sniglarna heller. Inga kryp överhuvudtaget verkar vara intresserade av att mumsa i sig pioner. Jag ska plantera pioner i varenda lerficka jag hittar.

4 kommentarer:

Jenny L sa...

Samma här! Dessutom är ju pioner så otroligt vackra! Förresten, Annika trädgårdsexperten, hur lång blomstringstid har de?

Annika Estassy sa...

Hur länge de blommar beror på sort och läge! Ett soligt läge gör att de blommar över snabbare,varmt väder likaså - 1/2 skugga är bäst. För mycket regn förstör de dubbla blommorna och får dem att blomma över snabbare. Dubbla sorter blommar längre än enkla, och doftpioner blommar senare än bondpioner. Dillpioner och majpioner blommar tidigast, i maj redan. Sedan kommer bondpionerna och slutligen doftpionerna och olika hybrider. Om man kombinerar rätt så går det att ha pionblomning i två månader! I min förra trädgård, en villaträdgård i Sollentuna, hade jag pioner överallt - såväl köpta som specialbeställda. Den vackrast av dem alla var en Coral Dawn, aprikosfärgard och enkelblommande, som växte i den hårdaste av lerjordar!
En mycket vacker vit doftpion är Festiva Maxima.
Sen hade jag en trädpion också. Den blommade bara 1 ynka vecka men vilka blommor sedan! Stora som tallrikar och starkt doftande...
På Vätö nöjer jag mig med vanliga sorter - än så länge!

Jenny L sa...

Annika, tack för uttömande svar och goda tips!
Men du, du som är så kunnig och trädgårdserfaren, varför startar du inte en trädgårdsblogg, typ "Annikas gröna fingrar" eller "Blomster-Annika" eller något annat, lite mer fyndigt namn kanske?

Annika Estassy sa...

Det kanske jag gör så småningom! Skillnaden nu mot förr är att jag har en helg/semesterträdgård. I mitt förra liv levde jag med trädgården 7 dagar i veckan.Förutsättningarna var helt annorlunda - bra jord, skyddat läge, inga sniglar, rådjur och harar att slås med... Där hade jag efter 15 år skapat örtagård, rosengård, stora uppvuxna äppelträd (fanns från början), månskensrabatt, woodland, köksträdgård, pionrabatt, pergola... Att försöka få till en trädgård på Vätö är en riktig utmaning och allt tar exakt 5 gånger så lång tid att få att växa och trivas! :)