tisdag 21 september 2010

SD räddar kulturpolitiken - not!

Jag tycker inte att vår nuvarande kulturminister är något vidare och vad moderaterna tycker om skattesubventionerad kultur och folkbildning vet väl alla. Jag förstår faktiskt inte varför just moderaterna ska ha kulturministerposten. Ge den till en folkpartist istället! Dock är ju allt relativt och när jag läser om SD:s syn på kulturen ter sig plötsligt Lena Adelsohn Liljeroth som rena drömmen... Vi behöver kultur och vi behöver bildning (har ni hört mig säga det förr?) för att bli upplysta samhällsmedborgare och för att må bra. Det tycker även SvD:s kulturchef Stefan Eklund som menar att SD:s valframgångar delvis kan förklaras med de senaste decenniernas urholkning av kulturpolitiken. Jag kan inte annat än hålla med.

5 kommentarer:

Jenny L sa...

Annika, jag läste länken som du la ut på Facebook i dag och blev uppriktigt glad. Med den sortens nyhetsinformation om SD:s övriga "politiska" frågor borde fler dra öronen åt sig. För tyvärr verkar det ju inte hjälpa att presentera deras syn på invandring och intolerans, inte ens heller vilka personer som representerar partiet. Fast om alla hade sett ditt andra klipp på FB http://www.youtube.com/watch?v=EUPlsm4A1QI med SD-polititkern från Filipstad (HJÄLP!!) hade kanske valresultatet sett annorlunda ut. Synd bara att klippet inte började spridas före valet.

Granne med potatisodlaren sa...

Du har så rätt. Jag tror också att moderaternas kulturfientliga politik gör att det finns ett tomrum som både KD och SD kan fylla med sina tokerier.

Om det inte finns plats för många olika oväntade kulturyttringar, ja då finns det plats för rigiditet.

Annika Estassy sa...

Jag hörde någon säga nyligen att det enda som skiljer människan från djuren är vår förmåga till att utöva och konsumera kultur...
Kulturens roll är dessutom inte bara underhållande utan även tankeväckande. Om en SD känner sig provocerad men inte någon annan - vems syn ska då råda? Vem ska leka Kung Salomo?

Jane Morén sa...

Tack för länken! Vilket klipp, trodde först det var ett skämt.

Anonym sa...

Vilket dravel att påstå att saknaden av bildning är orsaken till SD stora framgång. Dra upp huvudet ur sanden och skaffa ett liv.