måndag 15 augusti 2011

Kajsa Ingemarssons nya är inget för mig

Hjälp, Kajsa Ingemarsson har gjort en Paulo Coelho! Hennes senaste roman är en direkt rip off på den existentiella smörja (förlåt alla ni som älskar hans böcker!) som han brukar snyta ur sig. Okej, jag har bara läst 4-5 böcker av honom, men det räckte. Passar inte mig. Kanske är jag för ytligt lagd. Därför kan jag inte heller tycka om Kajsas Någonstans inom oss, även om den är tusen gånger bättre skriven än någon av Coelhos böcker.

Romanen handlar om den framgångsrika Rebeckas som tar livet av sig genom att hoppa från Fjällgatan. På vägen ner mot asfalten ångrar hon sig, men det är så dags, dvs för sent.
Rebecka hamnar i ett limbo tillsammans med andra vilsna själar och sin egen skyddsängel. Hon måste komma till insikt om konsekvenserna av sitt handlande innan hon kan vandra vidare mot det eviga ljuset. Så hon blir ett spöke som inte kan låta sin stackars man vara  ifred. Han får framför allt inte bli förtjust i någon annan.Vilket han blir. I hennes lillasyster. Förstås.

Största problemet med Kajsas bok är att jag överhuvudtaget inte förstår varför Rebeckas tar livet av sig. Olycklig barndom, frånvarande far, offer till mor, rädd för att maken möjligen ska tröttna på henne... Nej, det håller inte.
Rebeckas är dessutom en rätt osympatisk typ som jag snabbt tröttnar på, vilket jag inte tror var tanken med berättelsen.
Om någon är sugen på att läsa en spökberättelse om att släppa taget om livet och komma vidare rekommenderar jag istället Själens osaliga längtan av Audrey Niffenegger. Den är skruvad och märklig och rätt så sjuk ibland men väldigt mycket mer underhållande än Någonstans inom oss.

6 kommentarer:

Pernilla sa...

Jag älskade den där av Niffenegger. Läste den på eng och kan aldrig komma ihåg vad den heter. Her Fearful Symmetry. Kom jag på nu. Älskade den! Kunde inte släppa. Älskade även hennes första,Tidsresenärens hustru.

har inte läst Kajsas senaste. :) Trist att du blev besviken.

Annika Estassy sa...

Håller med, en mycket originell berättelse, precis som Tidsresenärens hustru!

Peter sa...

Nu skakar mina grundvalar. Tycker du inte om Paulo Coelho? Jag som har dig som rättesnöre för god smak när det bland annat handlar om böcker; och så tycker du inte om en av mina favoritförfattare. Beror det på att även solen har fläckar eller är jag kanske för djupt lagd…? ;-)

Annika Estassy sa...

Du är inte ensam om att gilla honom Peter så du behöver inte mitt sällskap där! ;) Dessutom spelar det nästan ingen roll vad man läser, bara man gör det!

Annika Estassy sa...

P.S. Vad är god smak?!

Granne med potatisodlaren sa...

Ja, vad är det? Så olika för vara och en. Nu håller jag med dig i din litteratursmak så där har du ovanligt god smak.