tisdag 22 november 2011

Manusrespons!

Jag fick tillbaka den första delen av mitt manus från Elisabet Nordin idag. Trots att jag var dödstrött efter två intensiva konferensdagar, var jag bara tvungen att svänga förbi bussgods innan de stängde kl 17, och hämta ut det. Jag hade ju bett henne att inte vara finkänslig mot mig, utan säga helt ärligt vad hon tyckte. Och det gjorde hon: "Det är ett väldigt bra manus, måste jag säga, och tacksamt att ge respons på", inleder hon sin drygt femsidiga feedback på min feelgood berättelse.
Sedan följer många nyttiga påpekanden; som att jag inte behöver vara övertydlig utan ska lita på gestaltningen; att jag ska se upp med perspektivglidningar; att jag ska korta ner vissa partier och gå igenom starterna på varje kapitel. Bland annat.
För övrigt har hon gillat att bekanta sig med mina figurer, och tycker att jag utan tvekan har en känsla för genren. Gestaltningen av karaktärerna är en av styrkorna, en annan är dialogerna. Starten är bra och ger massor av info som väcker läsarens nyfikenhet, det är bra gestaltat direkt.Texten blommar av skrivlust och det känns som att jag har roligt medan jag skriver. Och visst är det så - jag har urkul när jag berättar min historia.
Om ett par veckor ses vi för att gå igenom manuset IRL; jag har typ 1.000 följdfrågor att ställa.

6 kommentarer:

Karin sa...

Grattis! Gestaltning och dialog är ju skitsvårt!

nillas liv på pinnen sa...

Blir nyfiken, har inte hört tlas om Elisabet Nordin. Jag antar att hon är lektör?

Ska snart (well, snart och snart) skicka in mitt manus till lektör själv. Känns som att det är värt pengarna.

Annika Estassy sa...

Nybörjartur Karin! Eller så har allt mitt läsande och alla mina år i filmbranschen lyckats lära mig någonting ...
Nilla - Elisabet har skrivit den utmärkta boken "Tre enkla regler finns inte - en romanskola". Läs mer om henne på hennes hemsida: http://www.elisabetnorin.se/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1
Att låta en lektör titta på ens manus är absolut värt pengarna för den som inte har en egen förläggare!

Pia sa...

Grattis Annika, verkligen roligt!
Nu är jag ännu mera nyfiken på det färdiga resultatet när boken blir klar! :)

Anneli Stålberg sa...

Vad härligt! Grattis! Det känns alltid bra att veta att man är på rätt väg :)

Annika Estassy sa...

Ja, det känns bra att veta att man inte gör bort sig alldeles. Är livrädd för att vara som en av dessa stackars Idolaspiranter som inte inser sin egen begränsning och som alla skrattar åt. Huga!