måndag 26 mars 2012

Redigeringsmassakern

Att redigera är som att ta fram motorsågen och såga bort allt onödigt. Sedan planterar man nya träd istället, men inte alls lika många som man sågat ner. 13.000 ord är borta från mitt råmanus. Det är många ord det. Men det var onödiga ord, ord jag stoppat in i berättelsen eftersom jag inte trodde att läsaren skulle förstå vad jag ville förmedla annars. Bort med dem. Det var också ord som var lite krumeluriga och roliga men som inte ledde någonstans, som inte följdes upp. Bort med dem också. Somliga dialoger hade för många ord, det blev för mycket av det goda. Bort.
"Får du inte panik när du ser flera dagars jobb försvinna på det viset?" frågar någon.
Nix. Det är som med film. Regissören vill filma en massa scener som han tror är bra för berättelsen. Så kommer klipparen in i bilden och - klipp, klipp - den ena scenen efter den andra försvinner och filmen blir oftast mycket tätare och bättre efter det.
Men - jag har sparat alla mina klipp och den dagen jag blir publicerad och världsberömd kanske att jag ger ut en director's cut.
Eller inte.

3 kommentarer:

Eva Rydinger Janson sa...

Underbart! Precis så, först gör det ont, för man har jag hittat på så krumelurigt, men sedan är det riktigt skönt, eller hur? Heja, heja!

Anitha Östlund Meijer sa...

Redigerar också. Det är ju roligt det här.

Annika Estassy sa...

Heja inte för mycket - då blir inget kvar! :)