söndag 6 maj 2012

Alltid du - en debut som bådar gott

Pernilla Alm är inte bara lärare, bloggare, facebookare, hustru, mamma, releaselejon och husägare, hon är debutant också. Det tog henne några år men till slut blev drömmen verklighet - hon blev med förläggare och hennes manus förvandlades till en riktig bok. Vilken fantastisk känsla det måste ha varit!

Det tog mig ingen lång stund att läsa ut Pernillas debut vilket måste vara oerhört frustrerande för en författare. Här har hon kämpat och slitit i timmar, dagar och år för att få till ett manus och vips - jag läser ut den på några timmar.

Alltid du är alltså lättläst. Berättelsen om vad som händer när Caroline av en slump råkar på ungdomskärleken Adam igen, och vilka konsekvenser som deras lek med elden får, har ett rakt och vardagligt språk utan konstigheter och krusiduller. Det passar berättelsen som utspelar sig i nutid och vars huvudkaraktärer har jobb som de trivs mer eller mindre med, villor som de är stolta över, barn som de älskar och makar som de är lite trötta på. Svenssonliv helt enkelt.
För Caroline räcker det dock inte riktigt, hon längtar efter mer. Spänning. Adam är spännande ... Ja, mer ska jag inte avslöja än att min spontana reaktion efter att ha läst klart var att Caroline borde ha stryk och Adam kastreras, för ingen av dem tycks ha lärt sig någonting alls av det som hänt dem.

Jag tror att boken kommer att älskas av dess målgrupp, dvs kvinnor som befinner sig i samma fas i livet som Caroline. De kommer att känna igen hennes vardag och vara glada över att slippa hennes våndor.
Fick jag önska skulle Alltid du ha innehållit fler detaljer i miljö- och personbeskrivningarna och mer gestaltning i dialogpartierna.
Nu håller jag tummarna för att Alltid du ska få ett långt och framgångsrikt liv, och ser redan fram emot Pernillas nästa alster.

Inga kommentarer: