lördag 30 juni 2012

Struktureringsdags

Tänk om jag höll samma fart när jag skrev mina scener som när jag totar ihop synopsen! Ca 2 300 ord och ramverket i min nya berättelse är klar.

Nu ska synopsen få mogna till sig innan jag sätter igång med att lägga till detaljerna: konflikter, miljöer, känslor ...
När det är klart går jag vidare till att fundera över tidslinjen och perspektiven. Under hur lång tid måste berättelsen pågå? Ska den skrivas linjärt eller med tillbakablickar? Blir det bäst med ett enda perspektiv eller ska jag ha flera?
Beträffande karaktärerna har jag redan nu en bild av vilka de är och vad som driver dem. Men jag känner dem inte helt och hållet ännu. Det kommer.

Inte förrän allt detta tankearbete är avklarat, går jag över till att strukturera upp synopsen i ett antal scener som i sin tur kommer att läggas ihop i olika kapitel.
Och sedan - äntligen - kan jag börja skriva på riktigt. Koncentrera mig på språket och rytmen istället för på att få ihop en story.

Jag behövde skriva den första scenen för att komma igång, det är den som ställer de initiala frågorna som i sin tur leder till fler frågor. Men att fortsätta skriva utan ha att en färdbeskrivning till hands funkar inte för mig.
Sedan är det med skrivandet som med livet i övrigt - man stöter på olika hinder, oförutsedda händelser och nya karaktärer. Det blir lite kringelikrokar, kartan måste ritas om. En organisk process kallas det visst.

Nu ska jag bläddra igenom mina böcker i skrivandets konst. Alltid finns det några tips jag kan ha nytta av.
Eller så tar T och jag en promenad förbi huset som jag utsett till hemvist åt min hjältinna. Jag tänkte döpa det till Villa Magnolia och måste se om trädgården duger till att plantera magnolior i. Research kallas det visst.

7 kommentarer:

Kati sa...

Jag har också nummer 2, 4, 8 och 11 uppifrån. :)) älskar såna böcker.

Annika Estassy sa...

Samma här! Bästsäljar-boken var väl ingen höjdare iofs. Stephen Kings måste alla författar-wannabees läsa tycker jag. Och Elisabet Norins "Tre enkla regler finns inte" är min napp.

Kati sa...

Hoppsan, blicken slant lite. Nummer 12 menar jag, inte 11, fast jag skulle inte ha något emot att läsa den. Undras om den finns på biblioteket?

Annika Estassy sa...

Fast det är en sådan bok man läser om hela tiden. Önska dig den i present! :)

Kati sa...

Bra idé! :) Har du köpt den i bokhandeln eller finns den bara i nätbokhandeln? Jag ser aldrig böcker som dessa i hyllorna, jag tror jag köpt alla mina på nätet.

Annika Estassy sa...

Samma här, alla är inköpta via nätet. Litterära laborationer har jag lånat av en skrivkompis - den har tydligen utgått.

Kati sa...

Aj fan. Den var ytterligare en på min must have lista. Får kolla upp de andra. :)