lördag 8 december 2012

Det var en gång ...

Hösten 2010 bestämde Jenny och jag att vi skulle försöka oss på att skriva en bok ihop. Genren skulle vara feelgood. Vi började uppfinna karaktärer och snickra ihop ett synopsis. Men så kom livet emellan och Jenny bad mig att fortsätta utan henne. Det gick förstås inte. Istället fick jag tänka om och nytt.
Jag skrev i omgångar, ibland i stora sjok, ibland inte alls. Jag anmälde mig till Ann Ljunbergs distanskurs Att skriva en roman och fick nyttig feedback.
När kursen var klar och jag passerat 60.000 ord frågade jag Elisabet Norin om hon ville läsa det jag skrivit och coacha mig genom resten av projektet. Det ville hon och det var underbart.
Jag skrev och jag skrev och jag trodde att jag var klar, ställde mig på egna darriga ben och skickade in manuset till Kabusa. Fick en positiv refusering till svar. Redigerade under våren, redigerade under sommaren, mejlade testläsare, mejlade lektören Jenny Bäfving, lät T läsa, fick respons som gjorde mig förvirrad, glad och förtvivlad. 
Gav upp.
Vilade.
Läste böcker.
Började igen. 
Skickade till några förlag.
Fick vänliga och positiva refuseringar.
Träffade Året Runts redaktör på ett mingel, mejlade henne ett par noveller och fick positiva refuseringar och goda råd. Där någonstans ramlade talgdanken äntligen ner och jag förstod med ens vad jag behövde göra för att optimera mina berättelser. Resultatet lät inte vänta på sig - jag sålde ett antal noveller och följetonger och fick beställning på fler.
Det var dags att ta itu med romanmanuset igen.
Jag redigerade, strök och skrev om för jag vet inte vilken gång i ordningen. Frågade några förlag om de ville läsa, fick positiva svar och skickade in. En dryg vecka senare kom ett mejl - Frank Förlag gillade så pass mycket att förläggaren ville träffa mig ...
De två första akterna är härmed avklarade och efter en kort paus går vi nu in i den sista. 
Jag hoppas att det blir ett lyckligt slut på sagan om hur Solviken blev till.

13 kommentarer:

Åsa Hellberg sa...

Jag ryyyyyyyser,så roligt.
Längtar efter Solviken, jag tror att det är en Åsabok!!!

Annika Estassy sa...

Jag hoppas att du kommer att gilla den Åsa! Och det var på din releasefest jag träffade Birgitta på Året Runt!

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Annika det är så roligt att ditt manus kommer ut som bok. Alla mina grattiskramar till dig - du förtjänar så en utgivning efter allt ditt otroligt ambitiösa arbete - och jag är säker på att jag kommer att älska din bok!

Nina sa...

Det är alltid kul att höra om andras framgångssaga.
Tack för du delade med dig av din.

Kram!

Ebba Range sa...

Vilken spännande resa du har gjort och vilken lyckad satsning det blev med Solviken.
Skulle vilja läsa den pronto!

Annika Estassy sa...

Tack igen. Bara jag inte gör alla besvikna!

Anonym sa...

Spännande att höra din historia om denna roman och dess tillkomst. Vad var det du behövde göra för att optimera dina berättelser?

Annika Estassy sa...

Låta precis allt (dialoger, miljöbeskrivningar, händelser) gestalta berättelsen och karaktärerna. Ta bort alla små lösa trådar som var trevliga men som inte följdes upp fullt ut. Driva berättelsen framåt, hela tiden, undvika allt som fick den att stanna av, hitta styrfarten och de dramatiska kurvorna. Så måste en veckotidningsföljetong vara uppbyggd om man vill att läsaren ska köpa nästa veckas nummer också ...

Anne sa...

Annika, tror vi har mycket att prata om! Kul med ditt manus.
Det är något visst med att gå i land med ett bokprojekt :-) Min bok kommer ut i slutet av sommaren 2013. Puh! www.anneliljeroth.com
Kram och lycka till!

Annika Estassy sa...

Anne - ja, vi måste nog prata snart. :)

Kati sa...

spännande att få höra hur det hela startade, och slutade :)) och precis som alla andra ser jag fram emot att få läsa den när den kommer ut! Jag ska hänga på låset hos bokhandeln.

Jane Morén sa...

Jättegrattis efter hårt arbete som det varit kul att följa!

Annika Estassy sa...

Tack Jane!