lördag 16 februari 2013

Femtio nyanser av honom: en tråkig bok.

Jag försöker att ta mig igenom Femtio nyanser av honom eftersom jag försöker förstå hypen kring boken. Varför köper miljontals människor världen över, flertalet av dem kvinnor, böckerna om Anastasia och Mr Grey?
Jag har ännu inte läst ut den första boken och jag kommer definitivt inte att läsa de andra två, oavsett hur framgångsrika de är rent kommersiellt. Mycket kan jag ursäkta när det gäller litteratur och jag kan tycka om att diskutera kontroversiella ämnen samtidigt som jag gör mitt bästa för att inte nedvärdera andras litteratursmak. Men det finns en sak som jag inte klarar av att bli och det är uttråkad.
Femtio nyanser av honom tråkar ut mig så till den milda grad att det kryper i kroppen på mig. Och nej - det handlar inte om upphetsning, jag lovar att jag vet skillnaden på de två känslorna.
Allt jag hört om boken stämmer - den är illa skriven, den förmedlar en unken kvinnosyn och sexscenerna är många och detaljerade. Jag unnar kvinnor att bli upphetsade av dem men på mig fungerar de inte alls. Jag bläddrar förbi dem och hoppas att jag ska hitta någon sorts handling.
Det gör jag inte.
Och det slår mig att det är just sexet som ÄR handlingen i boken. Allt däremellan är bara utfyllnad, precis som degen mellan pepparkaksgubbarna.
Om Solviken innehåller sexscener? Faktiskt. Men förvänta er ingenting som ens är i närheten av Femtio nyanser av honom.

12 kommentarer:

Hanna Lans sa...

De där böckerna lockar mig inte alls. Bläddrade i ett ex och hittade inget som fängslade mig alls. Jag tror att det är positivt att Solviken inte kommer i närheten. ;)

Kati sa...

Jag har den också hemma men har inte heller läst den än. Drar mig lite för det med tanke på att alla säger att den är dåligt skriven, och om du säger att den är tråkig också så vete sjutton om den inte hamnar på kvarterets återvinningshylla direkt.

Åsa Hellberg sa...

Ändå verkar det vara kärlekshistorien som fängslar och som gör att man köper tvåan och trean.

Annika Estassy sa...

Kärlekshistoria? Jag har läst halva boken och inte mött minsta spår av kärlek ännu, inte som jag definierar den i varje fall.

Anonym sa...

Jag vet inte varför, men jag har inte haft minst lust att läsa böckerna. Nu fick jag ännu mindre lust till det. Tack Annika, du har besparat mig ett antal timmar som jag kan göra bättre saker på :-)

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Min lust att läsa de böckerna är så minimal, nu blev den ännu mindre, ja obefintlig! Men visst är succén en märklig företeelse, du är tapper du som försöker förstå!

Annika Estassy sa...

Jag ska höra med min dotter, 25 år, vad hon tyckte. Hon kanske ser helt andra saker än vad jag gör?

Evas blogg sa...

Nej jag har inte ens försökt mig på att läsa någon av dem. Känns inte det minsta lockande.

Ebba Range sa...

Bra att du är rak och säger vad du tycker Annika!

Jag har en relativt ung släkting som har plöjt igenom alla tre och hen är som fångad av ett beroende. Jag har blivit erbjuden att låna dem ... nu kan jag avböja med gott samvete.Skönt!

Annika Estassy sa...

Nu MÅSTE jag få tag i min dotter och förhöra henne! :)

Rose-Mari sa...

Jag lyckades ta mig igenom första delen men kommer inte ens att försöka få tag på de övriga två. Håller med om att det saknas en historia.

Anneli Stålberg sa...

Jag hade ingen lust alls att läsa dem innan och ännu mindre nu!