onsdag 6 mars 2013

Missunnsamhet

Bra inlägg av AnnaMaria i Debutantbloggen idag! Är det så att den som lyckats med något haft tur, eller kan det vara så att det faktiskt ligger massor av hårt och målmedvetet arbete bakom all denna tur?
Precis som AnnaMaria har också jag många gånger fått höra att jag har haft tur med olika saker. Och att det t.o.m. är orättvist hur jag glider fram i tillvaron på en räkmacka samtidigt som det flyger in stekta sparvar i munnen på mig.
Det sägs att i framgången prövas vännen och det stämmer tyvärr. För det är ju så mycket lättare att vara snäll och medkännande mot någon som det går sämre för än en själv, än att ärligen glädjas åt andras framgångar. Jag tror att vi alla känner avundsjuka många gånger; vi vill ju också ha!
Men missunnsamhet, det är något annat det. Och att säga att någon haft tur, och därmed förringa det hårda arbetet, uppoffringarna och kanske även sorgen som ligger bakom en framgång, det är en form av missunnsamhet: Jag tycker inte om att det har gått bra för dig, det är orättvist att du haft en sådan tur/framgång.
Nej, hörni - så tänker väl inte vi? Visst vill vi varandras bästa?

9 kommentarer:

Anitha Östlund Meijer sa...

Du har så rätt. Då är det bättre att erkänna sin avundsjuka utan att slänga gliringar på den som lyckats

Åsa Hellberg sa...

TUR? Hahahaha.
Du har jobbat stenhårt för din framgång.
Så det så.
Och om nu någon av oss har lite tur ibland? Skulle inte det vara okej då?
Fy för missunnsamhet och snåla människor!

Kati sa...

Ja, vänner vill iaf varandras bästa. Annars är de inte mycket till vänner. Tycker inte heller om när folk reducerar framgång till en fråga om tur.

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Man får bara skaka av sig gliringar om tur och kontakter och allt man kan få höra. Strunta i det, Annika, du har jobbat så otroligt mycket med din bok och ditt skrivande. Du är så värd all framgång, var glad och stolt och se det som att du märker vilka som är dina vänner på riktigt.

Anneli Stålberg sa...

Så tänker vi definitivt inte av flera anledningar. Varje gång någon lyckas är det en vinst för oss alla som kämpar och vi som kämpar vet mycket väl vilket arbete som ligger bakom när man lyckas. Så njut fullt ut av frukten av ditt hårda arbete!

Annika Estassy sa...

Hurra för oss alla och tack för stöttning!

Maria Björkman sa...

Ingemar Stenmark sa ungefär aå här: "De pratar om att jag har tur. Jag vet inte så mycket om det, det enda jag vet är att ju mer jag tränar, desto mer tur har jag."

Man ska välja sina krig, liksom sina vänner. Energitjuvar ryms inte, bort med dem!

Jag gläds så fantastiskt med dig, med allt som händer i ditt liv. Jag tror vi är många!

Annika Estassy sa...

Det var inte ofta Stenmark sade något men när han gjorde det var det ofta bra. :) Japp, energitjuvar går bort.

Ebba Range sa...

Huu för missundsamma männsikor. Jag unnar varenda kotte framgång och än mer när det ligger mycket förberedelser och uppoffringar bakom. Heja Dig Annika mfl!