måndag 3 juni 2013

Same same but different

Idag har jag skrivit 1504 ord. Hurra, kanske ni utbrister nu, äntligen har hon kommit igång med sin 2:a igen!
Inte alls.
Jag har skrivit 1504 ord som jag gruvat mig en hel del för att skriva, ett PM på uppdrag av min styrelse. Gruvat mig för att PM:et ska fungera som underlag för ett kommande och mycket viktigt styrelsebeslut. Slinter jag det minsta på tangenterna, slarvar jag med researchen, målbeskrivningarna och konsekvensanalysen kommer jag att få bakläxa och mitt förtroende hos såväl personal som styrelse riskerar att urholkas.
Så idag, i sista stund, satte jag igång att sammanställa det efterfrågade PM:et och det slog mig att processen inte skilde sig nämnvärt från hur det är att skriva en roman/följetong/novell. Förutom antalet ord då.

1) Få uppdraget att skriva
2) Fundera och fundera och fundera
3) Skaffa sig en eller flera bollplank
4) Låta det hela mogna
5) Fundera igen
6) Researcha noga, boka möten med experter, anteckna
7) Låta det hela mogna. Igen.
8) Inse att nu är klockan slagen och det är dags att sluta fundera.
9) Sätta sig vid tangentbordet och skriva nästan i ett svep, bli rusig av att se hur texten växer som av sig självt. För så dags i processen är den egentligen redan klar, i mitt huvud.
10) Mejla iväg PM:et till ledningsgruppen för synpunkter. Eller om det var till testläsarna ...

Inga kommentarer: