tisdag 4 mars 2014

Varför befinner sig författaren längst ner i näringskedjan?

Kanske är det för att jag är präglad av mina år i filmbranschen då vi varje morgon analyserade och delade med oss av gårdagens besökssiffror på våra biografer, men för mig är det obegripligt att man som författare inte är intresserad av försäljnings- eller utlåningsstatistik av sin bok. Helst skulle jag vilja kunna gå in varje dag och se hur statistiken förändrades. Förlagen kan det utifrån lagerförändringar, men inte författarna. Vi får lov att vänta och lita på att de siffror vi får några gånger per år, och som vår royalty baseras på, stämmer. Är det bara jag som tycker att det är ett konstigt system? Visst, returrätten innebär som vi vet att sålda exemplar plötsligt inte alls är sålda när bokhandlarna har rätt att returnera dem. Men det finns trots allt säkra försäljningar också: nät- och pocketförsäljningen. De böcker som biblioteken köper in är också säkra försäljningar.
Branschen är på väg att komma överens om en gemensam statistik och det är inte en dag för tidigt. Men det handlar fortfarande om att förlagen ska ha koll, inte om författarna. Vi som skriver de böcker som skapar försäljningssiffror och statistik får även fortsättningsvis vackert vänta och lita på de siffror som våra förlag behagar dela med sig.
Jag gillar det inte, detta att författaren ska vara längst ner i näringskedjan. Detta att vi ska stå med mössan i handen, buga och bocka och vara tacksamma. Jag gillar det inte alls.
Det jag däremot gillar är att Solviken, efter att ha blivit utslängd från Adlibris topplista när första upplagan tog slut, orkat klättra upp igen. Idag ligger min bok på plats 10.

4 kommentarer:

Åsa Hellberg sa...

De förlag som jag har haft har inte haft några som helst problem med att dela med sig av siffrorna.
Fråga ditt förlag, de har tillgång till Förlagssystems uppdateringar (om dina böcker ligger där, vilket de flesta gör.)
Jag har fått reda på exakt antal till vilken kedja, datum och även returer.

Hanna Lans sa...

Jag har också tänkt på det där, det känns som ett ganska osäkert system. Bra tips från Åsa, hoppas det fungerar.

Manilla sa...

Börjar med ett Hurra och Grattis! Din bok är då en segrare! Kul och så rätt!!!
Och det det andra; kan bara instämma. Har många gånger funderat i samma banor!

Annika Estassy sa...

Frågan kommer att ställas. Varje vecka. :)