lördag 5 april 2014

Första scenen är mitt kontrakt med läsaren

Vi är i stugan och där finns såväl fungerande ugn som spis. Ändå vill T stå ute klädd i mössa och handskar (inte enbart dock) och grilla. Därför att det är vår och är det vår ska man grilla. Punkt.
Jag tänker inte argumentera emot, inte så länge som jag får stanna kvar inomhus och läsa igenom min fantastiska första scen på manus 3. Jag pillar med den längre än vad som är tillrådligt men den första scenen ÄR viktig. Det är den som sätter tonen för resten av berättelsen, som är mitt kontrakt med läsaren vilket jag bör undvika att bryta.
Att bryta en överenskommelse är sällan bra. Vare sig det handlar om ett manus eller om affärer. Att utan mycket goda skäl och total ärlighet bryta mot de spelregler man gemensamt kommit överens om innebär att ett förtroendekapital försvinner. Kanske för alltid. Och inget är så svårt att bygga upp igen som ett förlorat förtroendekapital.

4 kommentarer:

Manilla sa...

Sååå sant! Har dumpat många böcker efter icke tilltalande inledningar, och andra där kontraktet brutits efter ett tag. Spännande med nytt manus. Tur att det kommer en bok snart så jag inte behöver vänta ända till bok 3;) ska dock bli kul att följa din process:)

Ebba Range sa...

Håller med dig om allt :)
Nu måste jag raskt kolla på inledningen av min tvåa!

Katinka sa...

Visst är det så. Men behöll du första scenen hela vägen när du skrev Solviken? Jag tror jag skrev om min inledningscen minst tre, fyra gånger. Varje gång var jag lika nöjd :-)

Annika Estassy sa...

Den var kvar ända till sista omskrivningen - skrev då om hela början. Croissants första scen däremot är intakt.