onsdag 22 oktober 2014

Dagen efter

Det är dagen efter Beslutet och jag vaknar tidigt. Gjorde vi rätt eller fel? Skulle vi istället lånat till vårt bygge? Räknat med att det ekonomiska läget som råder just nu, med extremt låga räntor och ständiga värdestegringar, även kommer att råda de närmaste två-tre åren? I så fall vore det förstås bäst att skuldsätta sig ytterligare.

Problemet är att vi inte kan se in i framtiden. Ingen kan det, inte ens experterna. Vi kan spekulera och bedöma sannolikheten men vi kan inte vara säkra på att det inte blir tvärtom: att räntorna stiger och värdestegringen avstannar. Att låna ytterligare ett par miljoner är därför förenat med en viss risk och det är den risken som vi var tvungna att ta ställning till, T och jag.

Planen att byta typ av boende skissade vi på redan i somras. Det var då som vi ställde oss i bostadskön. Givetvis kände vi till hur långa kötiderna för att få en hyresrätt i Stockholm är. De är dock kortare för nybyggda lägenheter, inte särskilt konstigt eftersom dessa också har dubbelt så höga hyror. Vi inriktade oss därför in på ett nybygge, tänkte att vi skulle bli erbjudna ett inom ett par år.
Vi blev det efter tre månader, förmodligen för att hyran är hiskeligt hög. Dyrare än de kostnaderna vi har idag men inte jämfört med de som skulle bli om vi skuldsatte oss ytterligare och räntorna steg med 3-4 % eller om avdragsrätten minskades eller ...

Till slut satte vi oss helt enkelt ner och samtalade om vad som var viktigast för oss.
Det tog inte lång stund innan vi visste vilket beslutet måste bli: att låta känslan leda oss.

Dock är vi inte naiva. Ett möte med banken är inbokat. Kanske ändrar vi oss ... Men bygga, det ska vi oavsett - avtalet med projektledaren är påskrivet och inskickat.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag tycker ni är ascoola! Som vågar hoppa, som vågar drömma. Att sedan att-göralistan blir galet lång... Tja. För att leva fullt ut kostar det lite stress i början på resan.
Och så ser jag fram emot att komma på skrivarhelg i Frankrike! Kram