måndag 17 april 2017

Lilla huset på kullen

Så var vi tillbaka från Frankrike efter en vecka som blev precis som jag hade hoppats. Inga missöden, inga katastrofer, allt flöt på nästan enligt plan.
Någon soptunna dök förstås aldrig upp men våra snälla grannar lät oss använda deras så länge.
Det läcker från ett rör när tvättmaskinen pumpar ut vattnet, stänkskyddet i köket ska kompletteras och det saknas täckram runt ett flertal strömbrytare.
En av fönsterjalusierna går inte ända ner.
Dörrar till badrummet och förrådet ska upp, badrumsspegel och armaturer likaså.
Ledstång i trappan fattas.
Små saker som inte hindrade oss från att njuta av vårt lilla hus på kullen.

Den första etappen av vårt franska husbygge är därmed snart klart. Madame Bellavista har kallat hantverkarna till möte nästa vecka för att planera sista rycket. När vi kommer tillbaka till Cerbère i början av juli ska Storhuset vara färdigt utvändigt, med puts, fönster och ytterdörr. Även murar, terrasser och balkong ska vara klara, likaså poolen som snarare är en liten bassäng. Är det sagt ...
Etapp 2, att färdigställa Storhuset (73 kvm) invändigt väntar vi några år med, tills budgeten tillåter. Under tiden ska vi njuta så mycket vi kan av Lillhuset.

Dag 1
Efter en problemfri resa kom vi fram till Cerbère i skymningen. Byn har inte tagit på sig sommarskruden ännu. Det är lugnare och båtbryggorna läggs inte i förrän nästa månad. Första natten sov vi på hotell La Dorade, i byn. Utsikten är därifrån.
Middag på restaurant de la plage – lammstek. Vi bestämmer oss för att vänta med att åka upp till huset tills nästa dag. 

Dag 2
Tidigt på morgonen, innan frukost, står vi på Storhusets blivande terrass och ser solen gå upp. En obeskrivlig känsla.
Lillhuset, det som i framtiden är tänkt att bli gäst- och uthyrningshus. Allrum med köksdel och förråd på entréplanet, sovrum och badrum på övervåningen. In alles 40 kvm.

Lillhuset till vänster i bild och Storhuset nedanför. 
Lunchsallad på Storhusets terrass medan vi väntar på Ikealeveransen.
Vi tog en promenad. Så grönt! Tror att jag fick en smärre klorofyllchock. Örter och vilda blommor och blommande Robinia (falsk Akaciaträd) överallt. Jag måste skaffa mig en flora så jag lär mig vad alla växterna heter.

Sen eftermiddag kommer leveransen. 210 olika kartonger och prylar att bocka av och inget saknades. Otroligt.  Den natten sover vi i huset för första gången. Vi lämnar sovrumsfönstret öppet och hör havet brusa.
Dag 3
Hela dagen ägnas åt att skruva ihop möbler och bära ner skräp till garaget. Mellan garaget och Lillhuset är det exakt 39 trappsteg.
Dag 4
Vi fortsätter att skruva. Byggarna får upp takstolarna till Storhuset. Inget trä här inte, stormarna och insekterna tillåter det inte. 
Dag 5
Allrummet är möblerat, äntligen kan vi njuta. Fåtöljerna var de enda möblerna som kom färdigmontrade. Allt annat har vi skruvat ihop själva, inklusive bäddsoffan. Halleluja för skruvdragare!
Det blev en vit soffa, inte en grå som var tänkt, jag ändrade mig i sista stund. Kanske inte det mest praktiska men jag köpte även ett vitt överkast att slänga över vid behov.

Dag 6
 
Vi åkte till Collioure och kom därifrån med en duk och en tavla.
 

Dag 7
Byns egen återvinningscentral. Vackrare läge får man leta efter! Vi fyllde två stora sopkärl med emballage och plast.

Aperitif med grannarna för att skåla in Lillhuset. 
Det mesta är nu på plats inför sommaren. Jag kan fortfarande inte riktigt ta in att vi äger ett hus i en liten by vid Medelhavet.
Dag 8
Vår sista morgon och solen strålar vidare även om det blåser friskt såsom det ofta gör här nere. Storhusets tak hamnar precis under horisontlinjen. Utifrån mitt perspektiv vill säga.
På väg till flygplatsen. En snöklädd Pic du Canigou i bakgrunden. Om 11 veckor är vi tillbaka.

4 kommentarer:

Åsa Hellberg sa...

Gud, vad mysigt det ser ut. Hurra för era alla hus!

Maria Björkman sa...

Åh, jag kan bara föreställa mig hur du känner! Tusen tack för att jag fick följa med, känns nästan som jag vore där. Livsdrömmar är fint, det!

Kristina sa...

Men så underbart det ser ut! Förstår att ni måste vara överlyckliga. Du kanske kan hyra ut lillhuset till författare som vill komma iväg och skriva? *blink blink*

Annika Estassy sa...

Ja, Åsa, hurra!
Maria - varsågod. :)
Kristina - tanken har slagit mig ...