fredag 5 januari 2018

Trettondedagsafton

Trettondedagsafton men förutom att många jobbar halvdag idag och att morgondagen är röd, vet jag faktiskt inte hur – eller om – den firas i Sverige.

I Frankrike när jag var barn var La fête des rois (kungafesten) den 6 januari en viktig dag. Kanske för att landet är katolskt? Hemma firade vi med att äta en god lunch som avslutades med en Galette des Rois som efterrätt, en kaka fylld med antingen choklad, mandelmassa, pistagenötter eller torkad frukt. Viktigast med kakan var dock inte smaken utan den lilla plast- eller porslinsfiguren (la fève) som låg gömd inuti. Den som fick figuren blev nämligen kung eller drottning för en dag (med guldkrona och allt) och fick utse sin drottning/kung.

Jag minns att jag egentligen inte tyckte att kakan var särskilt god men att jag åt och åt i hopp om att få figuren. Ibland fick jag det och då tyckte föräldrarna att jag skulle utse min lillebror till kung. De hoppades att det skulle få oss att sluta slåss och hålla sams i åtminstone några timmar. Det gjorde det inte.

Inga kommentarer: