fredag 20 april 2018

Längtan efter frihet

Igår bjöd min favoritkontroller Carin mig på en helkväll i hennes sällskap. Först middag och sedan en fantastisk konsert på Berwaldhallen: Chelsea Hotel: Popmusikens legendariska fristad.
Carin är precis hemkommen från en tre månader lång resa i Asien tillsammans med sambo och liten dotter, och helkvällen var för att fira att vi båda gått vidare i våra yrkesliv.
Det som är spännande med Carin och hennes familj är att de prioriterar upplevelser och frihet framför det sedvanliga ekorrhjulet och villa, Volvo, vovve. En inställning som görs möjlig tack vare att både hon och sambon periodvis kan jobba på distans.

Carin och jag tillhör en privilegierad skara, vi inser det. För de allra allra flesta är friheten att jobba nästan varifrån man vill, en omöjlig dröm. Det som däremot är fullt möjligt för många arbetsgivare är att bevilja en anställd som vill testa ett nytt yrke eller se sig om i världen tjänstledigt några månader. Se det som en investering i humankapitalet. Lite besvärligt blir det förstås för arbetsgivaren att omgruppera trupperna men min erfarenhet är att det alltid lönar sig på sikt. Ingen mår bra av att fjättras fast.

Inga kommentarer: