söndag 14 oktober 2018

Och efter sol kommer regn ...


Enligt vad vi läst oss till lär oktober vara årets regnrikaste månad här nere, beroende på de häftiga åskskurarna. Däremellan är det varmt, fuktigt och mestadels uppehåll.

Att jag tjatar om vädret beror på att jag tycker det är så roligt att upptäcka årstider som inte är som de svenska. Medan mitt Facebook-flöde översvämmas av bilder på höstfärgade landskap och svampkorgar har vi ingenting av detta hos oss. Visst är det höst men ofta krävs det kyla för att träden ska byta färg och någon kyla har vi inte sett röken av. Trots molnen och diset är det fortfarande en bit över tjugo grader varmt på dagen och inte kallare än arton om natten. Fukten har fått fröogräs att gro i vår dörrmatta!

Även om det inte alls blir lika mörkt i Cerbère som i Norrtälje är det ändå härligt att tända ljus och dricka en kopp te på kvällskvisten samtidigt som jag lyssna på någon av mina Spotifylistor. Just stearin- och värmeljus såg vi till att köpa ett rejält lager av innan vi lämnade Sverige. Jag minns att även mamma gjorde det när vi bodde i Frankrike eftersom hon föredrog svenska stearinljus framför paraffinvarianten som dominerar här.

Vi satte upp en fönsterbräda i sovrummet idag, inköpt i Sverige och nedfraktad i bilen. Den enda anledningen till det (fönsterbrädor existerar inte i Cerbère) är att jag vill kunna tända en fönsterlampa om kvällarna och en adventsstake på första advent.

Vi har även skruva fast en gardinstång ovanför skjutfönstren ut mot terrassen och hängt upp de grå tunna linnegardinerna från lägenheten i Gamla Filmstaden. Med hantverkare som jobbar från morgon till sen eftermiddag och har full insyn, är det skönt att kunna dra för, särskilt om morgnarna när jag såsar omkring i morgonrock. Kanske undrar de vad det är för lyxtillvaro jag lever. Att jag varit vaken halva natten och är aptrött vet de förstås inte.

Annat vi gjort är att beställa möbler till storhuset. Det var inget vi planerade men plötsligt hade vi lagt handpenning på en soffa, en fotpall, en skänk, ett matbord, fyra stolar, två barstolar och en underbar matta i turkosfärgad konstsilke. Leverans i början av januari. Till skillnad från gästhuset som går i gråa, vita och svarta toner blir storhuset något färggladare. Jag tror att det kommer att bli riktigt fint.

I morgon är det måndag. Elektrikern och rörmokaren är klara för den här gången och har lämnat över stafettpinnen till plaquisten som har i uppdrag att spackla över hundratals skarvar. Och på tisdag kommer Cuisinella för att kontrollmäta köket.

Tänkt vilket privilegium det är att kunna sitta på första parkett och följa hur ens lilla hus växer fram. Så oerhört tacksam jag är över det.

Inga kommentarer: