tisdag 16 oktober 2018

Tålamod är en dygd ...

Bank-ID finns inte i Frankrike, inte heller personnummer – fransmän är ytterst tveksamma till personnummer – men 2016 sjösattes det statliga initiativet FranceConnect som gör det enkelt för medborgarna att via ett särskilt ID-nummer logga in på franska myndigheters hemsidor. Även vissa banker och försäkringsbolag har tillgång till tjänsten. Det är m a o ett himla användbart nummer, tycker åtminstone jag som är van vid att Moder Svea håller koll på sina barn från vaggan till graven. Revolutionära Mariannes ungar däremot är misstänksamma av naturen.

För att kunna få min IDentité Numérique som det heter, måste jag förstås identifiera mig på något vis. Till exempel via mitt skattenummer.
- Jag har inget skattenummer eftersom jag aldrig deklarerat i Frankrike.
Socialförsäkringsnumret funkar också.
- Jag har inget socialförsäkringsnummer eftersom jag inte varit bosatt i Frankrike i 3 månader ännu.
Eller så kan jag använda mitt telefonabonnemang hos statliga operatören Orange.
- Jag har inte Orange som operatör.

Vi måste registrera om bilen vilket inte görs via Prefekturen längre utan online. Jätteenkelt, man loggar bara in via … FranceConnect och IDentité Numérique!

Tre glas vin och ett antal utryckta hårstrån senare läser jag att även Posten har rätt att identifiera mig. Perfekt! Bara att gå till postkontoret och visa upp mitt pass alltså.

HA HA HA!

Endast BREVBÄRAREN har rätt att identifiera mig. Det går till på det viset att jag visar upp mitt pass för honom. Sedan intygar han (oklart ännu hur han gör det) att jag är jag och ingen annan. FranceConnect uppmanar mig å det bestämdaste att ta reda på exakt när han brukar komma till vårt hus samt se till att vara på plats när han gör det.
I morgon är det alltså jag som slår läger vid brevlådan, tillsammans med en flaska vin som muta – jag menar present.

Inga kommentarer: