torsdag 28 februari 2019

Vad innebär redigeringsstadiet?

Jag fick frågan på Facebook om redigeringsarbetet innebär att förläggaren/redaktören hjälper till att skriva om berättelsen. Nej, nej, så enkelt är det inte! Med förläggaren diskuterar jag de dramatiska kurvorna och karaktärsutveckling, drivkraft och mål, och med redaktören eventuella logiska luckor, språkliga konstigheter och annat som skaver. Men ingen av dem skriver en rad! De föreslår kompletteringar och ändringar men sedan är det upp till mig att lösa problemen och skriva nytt eller stryka.

Det är alltså det jag ska ägna mig åt de kommande veckorna. Till den 1 april ska jag vara klar, så jag har 30 dagar på mig att förvandla råmanuset till ett manus som är klart att skicka till redaktören.
Det ligger oerhört många arbetstimmar och yrkeskompetens bakom en bok. Vi ska inte glömma att den ska ha ett omslag också. Den ska säljas in till bokhandlarna och marknadsföras så att läsarna hittar den. Mycket sker parallellt och ledtiderna är långa.

Mina tidigare romaner har jag redigerat på kvällar och helger eftersom jag jobbade heltid. Att kunna göra det dagtid, varje dag, känns därför riktigt lyxigt. Givetvis kan livet ställa till det men förhoppningsvis flyter allting på som det är tänkt.
Riktigt  stor är inte Dexter, mobilkameran överdriver perspektivet, men visst har han vuxit till sig!

2 kommentarer:

Anonym sa...

När du berättar hur det går till så förvånas jag att vissa ens får sina böcker utgivna... En av de böcker jag läste sist så tänkte flickan på 50-talet på låten sunday bloody sunday med U2 efter en våldtäkt... Just den hade många blunders att jag undrar om ngn ens korr-läst den.
Ser fram emot din nya med ditt fina språk! / Liselotte

Annika Estassy sa...

Aj, aj, såna misstag är jobbiga! Tack för att du ser fram emot nästa bok. Kram!