fredag 17 maj 2019

Hemska vandrande ax

Idag har jag läst in mig på någonting som är ovanligt i Sverige (förutom på Gotland) men desto vanligare här: vandrande ax. Det är när ett torrt, synålsvasst gräsax fastnar med sina hullingar i hundens päls och vandrar vidare med hjälp av hundens kroppsrörelser för att till slut borra sig under huden. Eller så tar det sig in via näsborrarna, svalget, ögonen, öronen och andra öppningar. I Dexters fall fastnade tre ax mellan trampdynorna. Veterinären hittade dem när han rakade bort håret mellan tårna. Ett hade redan gjort håll i huden! Om axet tar sig in blir det allvarliga konsekvenser med operation, eller död, som följd. Vilken tur att jag inte chansade utan åkte in till veterinären i förmiddags! Fortsättningsvis kommer jag att vara extra vaksam när det finns torra fröställningar ute. Ängshavre och vildkorn är särskilt farliga.
Jag hittade inte mycket information om problemet på svenska hemsidor men desto mer på franska veterinärers hemsidor! Dessa små ax hittades djupt ner i en cocker spaniels ena öra. Hade de vandrat vidare har de till slut spräck trumhinnan.

3 kommentarer:

Åsa Hellberg sa...

jäklar vilka grejer det finns att vara vaksam på.

Annika Estassy sa...

Alltid är det något ...

Unknown sa...

Har en drevertik , som fick en stor varböld under örat bakom käken i början av februari, veterinär besök som uteslöt allt annat förutom stövarsjukan, försvann med penicillin. Kom till baka i helgen🤬🤬 Nytt veterinär besök