fredag 28 juni 2019

Varmast

Det har slagits värmerekord i Frankrike idag igen. För första gången någonsin passerade termometern 45 grader. 45,8 grader i Gallargues-le-Montueux närmare bestämt, som ligger i departementet Le Gard, samma region (Occitanie) som Cerbère ingår i. Vi hade dock 35 grader som mest bara. I morgon ska vinden vända och bli nordlig vilket innebär lägre temperaturer igen.

Vi åkte till Figueres tågstation i Spanien för att hämta M, en bekant från min tid i filmvärlden, som har hyrt en lägenhet i grannbyn Banyuls (vårt eget gästhus var inte ledigt) under två veckor för att skriva. Det blev en smått chockartad upplevelse för M när han klev av planet i Barcelona och mötte värmen (39 grader) klädd i långärmad skjorta och jeans! Själv påverkas jag inte alls lika mycket längre – jag antar att min kropp anpassat sig – och klarar av att sopa terrasserna och rengöra poolen i fullt solsken. Jag svettas så klart floder men det bekommer mig inte lika mycket som tidigare. Därmed inte sagt att jag gillar den canicule som är. Det är faktiskt skrämmande när vissa ställen i Frankrike är lika heta som Bagdad. Den som inte tror att människan påverkar klimatet, måste leva i total förnekelse.

Inga kommentarer: