torsdag 27 juni 2019

Varmare

Vi närmar oss caniculens topp som enligt Meteo France blir i morgon. När vinden försvann i kväll ökade temperaturen direkt, från 27 till 31 grader på bara tio minuter. "Pas un brain d'air" som man säger här, dvs inte tillstymmelse till luftcirkulation. Ändå är detta ingenting jämfört med de ställen i landet som haft över 40 grader idag. På Mont Blanc i Alperna var det 7 plusgrader! Helt galet.

När luften försvann ikväll stängde vi alla fönster och satte på luftkonditioneringen. Dagar som dessa är jag mycket glad att vi investerade i en inbyggd klimatanläggning i huset. Även gästhuset har luftkonditionering, två traditionella värmeväxlare. Man kommer långt med korsdrag men när luften står helt stilla hjälper det inte hur många fönster och dörrar man än öppnar.

Dexter och jag tog den långa rundan tidigt i morse och senare på förmiddagen gick vi ner till viken och badade. På eftermiddagen vägrade hunden att lämna huset och först när vår gata hamnat i skugga accepterade han att gå ut. Förresten mötte vi ett gäng kvinnor i min egen ålder när vi gick ner till havet. De hade gått kuststigen ända från Banyuls och hade planerat att fortsätta till Portbou i Spanien. Men de var så slut när de kom till Cerbère efter 3,5 timme i gassande sol att de avbröt vandringen och tog bussen tillbaka. Klokt av dem. Kuststigen är fantastiskt vacker men också ordentligt kuperad och bitvis riktigt krävande, precis som bergsstigen till Portbou.

I övrigt har jag jobbat. Deadline för att skicka in synopsisen på min ljudboksserie är i helgen. Jag kommer att fixa det men det kommer att bli stressigt. Som så ofta ...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Och här i Roslagen är det + 14 grader nu på fredagsmorgonen.
Solen skiner och himlen är blå. Hoppas att ni inte får det allt för jobbigt i värmen.
Katarina på Blidö

Annika Estassy sa...

Underbara Roslagen! Värmen hos oss är inte värre än den i juli/augusti så på sätt och vis är vi lite vana redan. Trevlig helg!