torsdag 26 september 2019

Växer min hjärna?

57 år och jag känner mig inte en dag äldre än igår. Men lite stelare i lederna än för tio år sedan. Jag märker det på morgnarna när jag kliver upp men det går över efter en stund.

Jag lyssnade på Anders Hansens sommarprat häromkvällen där han, precis som i sin bok Hjärnstark, lyfter fram betydelsen av fysisk aktivitet för att få knoppen att må bra. Rent evolutionsmässigt tror hjärnan att vi fortfarande vandrar omkring på savannen som jägare och samlare. Vi är inte gjorda för ett stillasittande och stressigt liv utan möjlighet att fly eller kämpa. Vi behöver fortfarande röra på oss, sova ordentligt och ha nära och kära för att må bra.

60-åringarna som tränat sig till bättre flås, fick bättre resultat på både minnes-, besluts- och kreativitetstester. Promenaderna hade gjort hjärnans kopplingsmönster bättre, inte minst mellan pannlob och tinninglob vilket är ett område som påverkas allra mest när vi åldras. Tester visade att försökspersonernas förmåga att ta initiativ, planera framåt och koncentrera sig, ökat. 

Hjärnan är mer föränderlig långt upp i åren än forskarna tidigare trott. Efter ett år hade de som bara stretchat regelbundet minskat sin volym i hjärnans minnescentrum med 1,4 procent, vilket är förväntat vid normalt åldrande. Men hos dem som hade promenerat hade samma område i hjärnan vuxit sig 2 procent större.

Med tanke på alla våra promenader kommer min hjärna att snart ha vuxit sig ut ur huvudet! 

Inga kommentarer: