lördag 9 november 2019

Vins Primeurs

Våra trevliga hyresgäster och deras fina hund har, till Dexters stora sorg, checkat ut. Sent ikväll ska vi istället hämta upp MB på järnvägsstationen i Portbou. MB som är svenska (med anknytning till Hälsingland), fackboksförfattare och forskare ska stanna en vecka. Vi känner inte varandra, har aldrig träffats, utan fick kontakt via Sveriges Författarförbund. Gästhuset är städat, sängen bäddad och värmen på. Det finns ost och frukt i kylen, vin och bröd på bänken.

Jag kan inte mycket om vin och dricker sparsamt men jag tycker det är roligt med vinkultur och vinhistoria. Lever man som vi, omgivna av vinodlingar, är det svårt att komma undan ett samtalsämne som engagerar de som bor här. Men man behöver inte dricka en massa vin för det och mitt intryck är att ortsbefolkningen inte heller gör det.
Just nu talar man om årets vin primeurs (primörviner), alltså ett vin som är så färskt som det kan bli. Jag köpte tre flaskor, en av varje färg, hos Jacques som driver souvenir- och vinbutiken i byn. Vinet är från Domaine Deprade Jorda i Argeles-sur-mer, dvs nästgårds. Jag handlar franskt och närproducerat så ofta det går. Därför att det känns bra att göra det.

Inga kommentarer: