fredag 6 december 2019

Strejk och demonstrationer om nytt pensionssystem

Generalstrejk utlystes i Frankrike igår och den fortsätter även idag. Inga allmänna transporter fungerar som de ska och skolorna är stängda eftersom lärarna också strejkar. Igår var nästan 900.000 fransmän ute på gatorna och demonstrerade.
Protesterna handlar om president Macrons planer på att se över pensionssystemet, ett system som både är djupt orättvist och kostar staten enorma summor eftersom det inte är självfinansierat. Vi får väl se om Macron lyckas få till nödvändiga förändringar eller om han tvingas, liksom president Chirac 1995, att backa. Vad förändringarna innebär är det ingen som vet ännu eftersom det inte kommer några konkreta förslag förrän i januari. Men det hindrar inte fransmännen från att protestera. De är inte mycket för att knyta näven i byxfickan ...

I vår lilla del av världen märker vi som vanligt inte av oroligheterna, bortsett från att tågen och bussarna står stilla. Det unga paret som skulle bott i gästhuset över helgen avbokade sin vistelse då deras flight till Perpignan ställdes in i sista stund. Det gör inget, nu kan jag ägna mig åt att kurera min förkylning istället för att agera värdinna.
Annars är vädret underbart igen efter två regniga dagar.

Inga kommentarer: