måndag 13 januari 2020

Läst, skrivit och fixat med papper

Årets andra bok utläst, den humoristiska och charmiga deckaren Söta, röda sommardrömmar av Christoffer Holst. Något betyg blir det dock inte, jag betygsätter inte mina kollegor.
Jag läser snabbt men skriver långsamt. Det hade gärna fått vara tvärtom. Men jag har uppnått dagens skrivkvot och är nöjd. Det svåra är att komma igång vilket brukar ta mig en stund. Blir jag avbruten tar det ännu längre tid. Men när jag väl lyckats kliva in i min fiktiva värld (jag älskar att bygga världar!) kan jag bli kvar där en bra stund om inget stör mig. Just nu längtar jag efter flow, detta härliga men ack så sällsynta tillstånd när orden rinner ut genom fingrarna.

Annat jag gjort: ringt den franska försäkringskassan för att höra vad som händer – eller snarare inte händer – med T:s ansökan om att bli upptagen i systemet (jag har blivit det redan). Vi skickade in en drös med papper (än en gång) i oktober och har inte hört ett ljud sedan dess.
Jag ringde även det franska skatteverket för att få ett hemvistintyg vilket är ett måste för att bli skattskriven i Frankrike istället för i Sverige. Viktigt nu när det ska deklareras.
Allt detta har jag hållit på med sedan i juni. Kanske går det lättare nu när vi faktiskt varit skrivna här i över ett år. Så i morgon ska vi först till Céret där vårt lokala skattekontor ligger och sedan till Perpignan där CPAM (Caisse Primaire d'Assurance Maladie) håller till. För här är det fortfarande personliga besök som gäller när man försöker få ordning på papperna.

Och så har jag varit förbi la Mairie med diverse papper (alla dessa papper) för att bli röstberättigad till kommunalvalet den 15 mars. En ny borgmästare ska väljas och jag hoppas att den yngre kandidaten av de tre som ställer upp vinner. Vår lilla by behöver framåtanda och nya tankar.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej, vad är din skrivkvot i antal ord per dag?
Alla författare arbetar ju olika. Mvh Eva

Annika Estassy sa...

Ja, det är verkligen olika. Vissa skriver jättemånga ord men ägnar sedan mycket tid åt att redigera. Andra skriver färre antal ord men behöver inte alls redigera lika mycket. Själv befinner jag mig mitt emellan. Mina redaktörer brukar säga att det inte finns mycket att anmärka på. Men så skriver jag långsamt som sagt, mellan 500 och 1000 ord om dagen.

Anonym sa...

Tack för din feedback! Arbetar du då många timmar vid datorn varje dag? hur många månader räknar du med för att färdigställa ett manus ?

Annika Estassy sa...

Det är väldigt olika hur länge ett arbetspass varar. Ibland är det 6 timmar som gäller, ibland 2. Då menar jag att skriva på själva manuset. Research tillkommer. Och tankarna. Hur lång tid det tar att skriva en bok är olika och beror på när jag börjar räkna tid. Från den allra första skissen eller från att synopsis och research är klara eller från att jag skriver första kapitlet. Men säg 1 år, från att jag skissat färdigt tills manuset är redigerat och korrat och klart för tryck.