söndag 19 januari 2020

Vi har eld, vi har kött ...

Vintern har hittills varit mild och inte särskild blåsig men idag påminner oss januari om hur den också kan vara: hårda kalla vindar, molnigt och silvergrått hav. Vinden viner runt huset och jag är glad att det är välisolerat. I mitten av nästa vecka ska det blåsa storm och dessutom regna rejält. Det blir till att stanna inomhus några dagar, dricka te och jobba. Dexter och T får ta sina promenader utan mig. Några längre sträckor lär det ändå inte bli. Och skulle elen försvinna har vi en gaskamin att värma upp huset med.

Igår storhandlade vi och idag har vi städat. Detta med att storhandla är nytt för oss. I Sverige brukade T handla på vägen hem från jobbet – han gick ändå förbi affären varje dag. Numera drar vi iväg till någon av grannbyarnas stormarknad och fyller kundvagnen med förbrukningsvaror och mat för en vecka. Utbudet är enormt och mycket är Bio-märkt, dvs biodynamiskt odlat/framställt. Fransmännen är väldigt miljö- och klimatmedvetna vilket jag inte trodde faktiskt. Staten subventionerar energibesparande åtgärder såsom tilläggsisolering av hus, solpanelsinstallationer, byte av värmepanna och varmvattenberedare samt inköp av elbil och elcykel. Det talas mycket om den globala uppvärmningen och jag har ännu inte stött på en enda klimatförnekare.

Dexter ligger och snarkar på fotpallen med huvudet hängande över mitt ena ben och ser till att jag inte kan röra mig. Trångt men mysigt.

Inga kommentarer: