söndag 25 oktober 2020

Normaltid i onormala tider

Nästa år är det sluttrixat med klockan. Då är det upp till de egna länderna att bestämma om man vill ha normal- eller sommartid året om. Jag hoppas att Frankrike väljer normaltid eftersom jag föredrar ljusa morgnar framför ljusa kvällar. Det är på morgonen när jag kliver upp som jag vill ha ljust, inte på kvällen när jag ska gå och lägga mig. Det är ändå becksvart klockan nio hela hösten och vintern här, även med sommartid.

Har man ett husdjur som behöver rastas, får man lov att vara ute trots utegångsförbudet. Det gäller dock att inte glömma fylla i och ta med sig det vanliga intyget – attestation. Numera kan man fylla i det digitalt, tack och lov.

Igår kväll var första kvällen med de nya restriktionerna, och fyra gendarmeriebilar och två polisbilar passerade Dexter och mig när vi var ute. Men ingen av bilarna stannade. Dessutom jagar tullpolisen migranter med ny intensitet, vi som bor nära gränsen märker det tydligt. Jag gissar att det delvis har med mordet på Samuel Paty att göra, skolläraren som halshöggs av en ung terrorist efter att ha visat bilder på Muhammedkarikatyrerna. Ett fruktansvärt dåd.

Tiderna är oroliga just nu. Fast det bryr sig inte naturen om. Solen har sin gång oavsett vad klockan säger, rosmarinen blommar och stararna låter som en hel orkester där de sitter på grannens lyftkran och skiter ur sig olivkärnor i stora lass.

Cerbère

2 kommentarer:

Boel sa...

Tack för förklaringen till varför jag hittar olivkärnor på vårt terrassgolv, högst upp i huset, trots att vi inte ätit oliver sen i somras...

Annika Estassy sa...

Ha ha, starar älskar oliver!