onsdag 24 februari 2021

Gravar och slott

Tillbaka från en svettig promenad upp till Le dolmen de la cova de l'Alarb som är en megatlitgrav (dös som det också heter) från stenåldern. Svettig eftersom solen sken och stigen upp dit var bitvis brant. T stannade vid den första graven medan Dexter och jag fortsatte upp till den andra. På väg dit kom belöningen – utsikten. Jag älskar utsikter!
Vi startade från det besynnerliga Chateau de Valmy, ett jugendslott ritat av den danske arkitekten Viggo Dorph-Petersen. Slottet beställdes av Pierre Bardou, affärsman från Perpignan som blev megarik på cigarettpapper. Han hade tre barn och gav dem varsitt slott. Slottet ägs fortfarande av Bardousläkten och är numera vingård, hotell, restaurang, konferensanläggning och festvåning.
Promenaden börjar längs med slottsmuren.

Sedan förvandlas vägen till en stig.

Mäktigt ändå att denna grav anlades för över 5 000 år sedan.

Utsikt över Argelès-sur-Mer

Utsikt över Albertsmassivet, en del av Pyrenéerna, och Roussillonslätten.

Den andra dösen: Le dolmen des Collets de Cotlliure.

Chateau de Valmy

2 kommentarer:

Maggan sa...

Hej Annika! Jag tror att det var på slottet Valmy som man visade upp rovfåglar. Vackra örnar, uvar och falkar gjorde flyguppvisningar framför oss i publiken. Vilka underbara omgivningar ni har att vandra i!

Annika Estassy sa...

Jag skulle gärna gå på en rovfågeluppvisning! Vi har gott om dem i bergen men några örnar har jag inte sett till ännu, tror jag.